Προκλητικός Τσαβούσογλου: Δεν ισχύει η κήρυξη καμιάς ΑΟΖ αν δεν εγκρίνουμε εμείς

Προκλητικός Τσαβούσογλου: Δεν ισχύει η κήρυξη καμιάς ΑΟΖ αν δεν εγκρίνουμε εμείς

«Η Τουρκία μάλιστα κάνει δραστηριότητες γεώτρησης στην δική της υφαλοκρηπίδα»

Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από την ρίζα του, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες πρέπει να διοχετευτούν στην διεθνή αγορά μέσω της Τουρκίας σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το sigmalive επικαλούμενο το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ενόσω η ελληνοκυπριακή διοίκηση κάνει μονομερή βήματα, εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και θα το κάνουμε», ανέφερε ο τούρκος υπουργός.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, Ανγκέλ Τιλβάρ, κλήθηκε να αξιολογήσει το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες ο Κύπριος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον ομόλογό του τού Αζερμπαϊτζάν. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι «στις διεθνείς σχέσεις όλοι συναντώνται με όλους». «Δεν βλέπουμε κανένα περιορισμό σε αυτό. Ο ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν συναντάται και με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας. Για το Κυπριακό μερικές φορές με ανεπίσημο τρόπο κι εγώ συναντώμαι με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη. Και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ήρθε στην Τουρκία και συναντηθήκαμε. Το σημαντικό εδώ είναι η στάση του Αζερμπαϊτζάν και το Αζερμπαϊτζάν πάντοτε στηρίζει εμάς στο Κυπριακό. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία», ανέφερε.

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι είχε κάνει ξανά δηλώσεις και πως θα στηρίξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους.  Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιες χώρες, προσθέτοντας ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει ενημερώσει τους ξένους διπλωμάτες για την ανατολική Μεσόγειο «και όλοι είδαν τις πραγματικότητες», όπως ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι «η Τουρκία μάλιστα κάνει δραστηριότητες γεώτρησης στην δική της υφαλοκρηπίδα» και πως «δεν σημαίνει πως ισχύει η κήρυξη ΑΟΖ από οποιαδήποτε χώρα την οποία εμείς δεν αποδεχόμαστε και δεν αποτελούμε μέρος της». Ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη την υφαλοκρηπίδα της και επιπλέον θα συνεχίσει τις εργασίες στα τεμάχια τα οποία το ψευδοκράτος έχει «αδειοδοτήσει» στην Τουρκία.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, παρά τις προειδοποιήσεις μας - και παρόλο που προειδοποιήσαμε και την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα-, διεξάγει μονομερείς εργασίες γεώτρησης χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα από την ρίζα του. Και τότε οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο μπορούν να αξιολογηθούν και να διοχετευτούν μέσω της Τουρκίας στην διεθνή αγορά. Αν αντί να υιοθετούν αυτή την λογική προσέγγιση κάνουν μονομερή βήματα, τότε κι εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και θα το κάνουμε», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για τους S-400, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν είναι στην ημερήσια διάταξη η αναβολή ή η ακύρωση της συμφωνίας. «Γιατί να συζητούμε την αναβολή μιας συμφωνίας που έχει τελειώσει;», είπε ο Τούρκος Υπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατή συμφωνία με προϋποθέσεις. Η Αμερική, εάν είναι εποικοδομητική και έχει καλή πρόθεση, ας αξιολογήσει αυτές τις καταστάσεις».

Παρακαλούμε περιμένετε ...