Τα τρία σημεία που έχει συγκεντρωθεί ο τουρκικός στόλος για τον «Θαλασσόλυκο»

Τα τρία σημεία που έχει συγκεντρωθεί ο τουρκικός στόλος για τον «Θαλασσόλυκο»

Προκλητική και παράνομη NAVTEX της Άγκυρας για άσκηση σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ που έχει δοθεί σε εταιρείες για έρευνες κοιτασμάτων - Συνάντηση Τσαβούσογλου με Κατρούγκαλο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Άγκυρας, άσκηση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, «Θαλασσόλυκος 2019» με μονάδες του να έχουν βγει από τους ναυστάθμους.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του news.gr, σήμερα δεύτερη ημέρα της άσκησης υπάρχουν συγκεντρώσεις πολεμικών πλοίων της Τουρκίας ανατολικά του Καστελόριζου, στα ανοιχτά της Εφέσσου και στον κόλπο του Ξηρού.

Χθες και σήμερα η Τουρκία δέσμευσε περιοχή βορειοδυτικά του Καστελόριζου, στο πλαίσιο της άσκησης, μέρος της οποίας εμπίπτει σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.

Η Άγκυρα ωστόσο δεν μένει εκεί καθώς δέσμευσε περιοχή νότια νοτιοανατολικά της Λεμεσού και μέσα σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν δοθεί σε εταιρείες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, για την διενέργεια στρατιωτικής άσκησης στις 18, 21, 23, 25, 28, 31 Μαΐου.

Στο πλαίσιο των σεναρίων της άσκησης η τουρκική φρεγάτα «Σαλίχρεις» έριξε βολές εναντίον δυο προκαθορισμένων ξεχωριστών στόχων σε απόσταση 10 χιλιομέτρων

Μετά από την εξουδετέρωση του πρώτου στόχου από ομοβροντία δέκα βολών, η φρεγάτα κατέστρεψε και τον δεύτερο στόχο.

Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της άσκησης, πάνω από τις τουρκικές ακτές στο Αιγαίο πέταξαν και εγχώρια κατασκευασμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βομβαρδίστηκαν κι εκεί στόχοι στην ξηρά από πολεμικά πλοία απέναντι από την Αττάλεια. Οι στόχοι χτυπήθηκαν με πλήρη ακρίβεια και καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως αναφέρεται.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, τα τουρκικά πλοία θα πρέπει να εντοπίσουν επίσης υποβρύχια στη διάρκεια της νύχτας, ενώ θα εκτελέσουν βολές εναντίον στόχων στην επιφάνεια της θάλασσας και θα προβούν σε ελιγμούς στη θάλασσα.

Στο διάστημα από 17-21 Μαΐου θα εκτελεστούν σενάρια κρίσης και πολέμου ταυτόχρονα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Συνάντηση Κατρούγκαλου με τον Τσαβούσογλου την Πέμπτη

Συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος την Πέμπτη στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αναμένεται να συζητήσουν όλα τα ανοικτά θέματα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα ενεργειακά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τις τελευταίες παραβιάσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...