Ποιος παίρνει άραγε τις οικονομικές αποφάσεις στο σπίτι, ο άντρας ή η γυναίκα;

Ποιος παίρνει άραγε τις οικονομικές αποφάσεις στο σπίτι, ο άντρας ή η γυναίκα;

Μεγάλη διαδικτυακή έρευνα έβγαλε το συμπέρασμα

Μόλις στο 45% των αμερικανικών νοικοκυριών παίρνουν οικονομικές αποφάσεις και τα δύο μέλη της εξίσωσης, μια κατάσταση από την οποία βγαίνει ζημιωμένη η γυναίκα.

Σε αυτό καταλήγει μια μεγάλη διαδικτυακή έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 2.000 Αμερικανούς, πως οι γυναίκες στρέφονται περισσότερο στους συζύγους τους όταν είναι να παρθούν οικογενειακές οικονομικές αποφάσεις.

Τους θεωρούν καλύτερους στη διαχείριση, μας λέει η μελέτη, γι’ αυτό και παίρνουν κεφάλι οι άντρες στα οικονομικά του σπιτιού.

Το CNBC, που συνεργάστηκε με την εταιρία δημοσκοπήσεων SurveyMonkey για τη μελέτη, μας λέει μάλιστα πως οι συνέπειες του κακού οικονομικού προγραμματισμού μαστίζουν τη γυναίκα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερες προκλήσεις στη ζωή της. Πόσο μάλλον που συνήθως αμείβεται και πιο χαμηλά από τον άντρα.

Το 41% των γυναικών δήλωσαν πως δεν μένουν χρήματα για αποταμίευση, γιατί δεν βγάζουν αρκετά τον μήνα. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ανέφερε πάντως πως παίρνουν συνήθως μόνοι οικονομικές αποφάσεις που αφορούν στο σπίτι, αφήνοντας ένα 45% να συναποφασίζει για τα έξοδα του νοικοκυριού.

Ποιο το κακό εδώ; Πως την ώρα που δεν υπάρχει κάτι εγγενές αρνητικό στο να αφήνεις την οικονομική διαχείριση στο άλλο σου μισό, «το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο ένας αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη της διαχείρισης και ο άλλος συνήθως αποσύρεται», λέει χαρακτηριστικά στο CNBC ο οικονομικός σύμβουλος της Wealthcare for Women, Russ Thornton.

Κάτι που μπορεί να επιφέρει συναισθηματική διάσταση και οικονομικές τριβές στο ζευγάρι...