Καζάνι που βράζει η Κωνσταντινούπολη μετά την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος

Καζάνι που βράζει η Κωνσταντινούπολη μετά την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος

Ο Ιμάμογλου δεσμεύθηκε να «μην υποχωρήσει ποτέ»

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) της Τουρκίας ζήτησε χθες Δευτέρα τη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, υποχωρώντας στο αίτημα του κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο αμφισβητούσε τη νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο Εκρέμ Ιμάμογλου, η εκλογή του οποίου ακυρώθηκε μετά την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής, κατήγγειλε την «προδοσία» και δεσμεύθηκε να «μην υποχωρήσει ποτέ».

Η ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει να ενισχύσει τις καταγγελίες που διατυπώνονται εναντίον του Ερντογάν για αυταρχικές τάσεις. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ζητούσε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη καταγγέλλοντας «παρατυπίες».
«Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα επαναληφθούν», έγραψε στο Twitter o εκπρόσωπος του AKP στην Εκλογική Επιτροπή Ρετζέπ Οζέλ.

Η απόφαση ελήφθη να ακυρωθούν οι εκλογές και να διεξαχθούν νέες ελήφθη στη διάρκεια σύσκεψης της Εκλογικής Επιτροπής στην Άγκυρα στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε «η έκτακτη προσφυγή» που είχε καταθέσει το AKP στα μέσα Απρίλιου. Σύμφωνα με το Anadolu, επτά μέλη της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης των εκλογών.

Οι νέες δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου.

Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση ελήφθη κυρίως επειδή κάποια από τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, όπως προβλέπει ο νόμος.

Στις εκλογές της 31η Μαρτίου ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, κέρδισε τον υποψήφιο του ΑΚΡ και πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ με διαφορά μικρότερη των 13.000 ψήφων.

Το AKP έχασε επίσης την Άγκυρα, μια ήττα που οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, όπου για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια καταγράφεται ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 20% και η τουρκική λίρα καταρρέει.

Αρνούμενος να παραδεχθεί την ήττα του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη –πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια-- ο Ερντογάν κατήγγειλε εξαρχής «μαζικές παρατυπίες» στην εκλογική διαδικασία.

«Απαγορεύεται να κερδίσουμε»

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «δεν ξέρει να χάνει» και ότι θέλει να διατηρήσει με κάθε τρόπο την Κωνσταντινούπολη, οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

«Επιτρέπεται να κατεβαίνει κανείς στις εκλογές απέναντι στο AKP, αλλά απαγορεύεται να κερδίζει (…) Πρόκειται απλώς για δικτατορία!», κατήγγειλε στο Twitter ο συμπρόεδρος του CHP Ονούρ Αντιγκιουζέλ.

Χιλιάδες υποστηρικτές του CHP συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στη συνοικία Μπεϊλικντουζού της Κωνσταντινούπολης, προπύργιο του Ιμάμογλου, φωνάζοντας «YSK, παραιτήσου!» και «Ταγίπ δικτάτορα!».

«Αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις σε αυτή τη χώρα διαπράττουν (…) προδοσία. Όμως εμείς δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ, διατηρήστε τις ελπίδες σας», κατήγγειλε ο Ιμάμογλου μιλώντας στους υποστηρικτές του.

«Προσπαθούν να ελέγξουν τις εκλογές που κερδίσαμε. Ίσως να είστε θλιμμένοι τώρα, αλλά μην χάνετε την ελπίδα σας», πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής το CHP ανακοίνωσε την έκτακτη σύγκληση της ηγεσίας του κόμματος, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του να διατηρήσουν «την ψυχραιμία τους».

Πιέσεις

Τις τελευταίες ημέρες το AKP και ο Ερντογάν είχαν αυξήσει τις πιέσεις τους στην Εκλογική Επιτροπή, με τον Τούρκο πρόεδρο να ζητεί την ακύρωση των εκλογών «για να ηρεμήσει η συνείδηση των συμπολιτών μας».

Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης, της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας όπου ζει το 20% του πληθυσμού της χώρας, αποτέλεσε μια άνευ προηγουμένου ήττα για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει διατελέσει δήμαρχος της πόλης από το 1994 ως το 1998.

Την Κυριακή το Anadolu μετέδωσε ότι οι αρχές είχαν εντοπίσει σχέσεις μεταξύ «μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» και αξιωματούχων των εκλογικών κέντρων στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, Τούρκοι ερευνητές βρήκαν ότι 43 αξιωματούχοι είχαν επαφές με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Φωτογραφία: Γιάννης Κέμμος