Παραλύει η Αργεντινή από τις απεργίες- Ακυρώνονται οι πτήσεις

Παραλύει η Αργεντινή από τις απεργίες- Ακυρώνονται οι πτήσεις

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα λιτότητας του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι

Ο δημόσιος αερομεταφορέας της Αργεντινής, η εταιρεία Aerolineas Argentinas, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ακυρώνονται όλες οι πτήσεις που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν αύριο Τρίτη, εξαιτίας της γενικής απεργίας που κήρυξαν συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι.

Η 24ωρη απεργία που προκηρύχθηκε για αύριο Τρίτη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να παραλύσει μεγάλο μέρος της οικονομίας της Αργεντινής, που δοκιμάζεται από την ύφεση και τον πληθωρισμό, την ώρα που ο κεντροδεξιός πρόεδρος δυσκολεύεται να διορθώσει την εικόνα του ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, στις οποίες οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν δεδομένο πως θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων δρομολογίων της Aerolineas Argentinas θα επηρεάσουν 350 πτήσεις και 22.000 επιβάτες, διευκρίνισε η διεύθυνση της εταιρείας με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Οι ακυρώσεις αυτές οφείλονται στην απεργιακή κινητοποίηση που κηρύχθηκε την Τρίτη από συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους εδάφους, τους χειριστές και τα πληρώματα», κατά την ανακοίνωση.

Ως χθες Κυριακή, η Aerolineas Argentinas φρόντισε να βρεθούν άλλες πτήσεις για το 40% των πελατών της που πλήττονται από τις ακυρώσεις.

Με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και τον δείκτη τιμών καταναλωτή να έχει ξεπεράσει το 54% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο Μάκρι δυσκολεύεται να συνεφέρει την οικονομία.

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος λέει πως θέλει άλλη μια θητεία για να φέρει αποτέλεσμα η οικονομική πολιτική του, όμως δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι οι ψηφοφόροι έχουν χάσει την υπομονή τους. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, τα αξιόγραφα και το νόμισμα της Αργεντινής —το πέσο— σφυροκοπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τις αγορές να μοιάζουν να αντιδρούν έτσι στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.

Με τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η κυβέρνηση του Μάκρι πέρυσι, το Μπουένος Άιρες δεσμεύθηκε να μηδενίσει το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα. Η δέσμευση αυτή ανάγκασε την κυβέρνηση Μάκρι να περικόψει τις επιδοτήσεις σε είδη κοινής ωφέλειας όπως το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο, και να εφαρμόσει σειρά άλλων μέτρων για τη μείωση των κρατικών δαπανών.