Λούλα Ντα Σίλβα: Η Βραζιλία διοικείται από μια ομάδα τρελών

Λούλα Ντα Σίλβα: Η Βραζιλία διοικείται από μια ομάδα τρελών

«Μπορεί να με φυλακίσουν για 100 χρόνια, αλλά δεν θα ανταλλάξω την αξιοπρέπειά μου για την ελευθερία μου»

Aποφασισμένος να αποδείξει την αθωότητά του είναι ο φυλακισμένος πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ιγνάθιο Λούλα Ντα Σίλβα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξή στην ισπανική El Pais.

«Η Βραζιλία διοικείται από μια ομάδα τρελών» δηλώνει στην εφημερίδα. «Φαίνεται δυνατός. Αποφασισμένος να αλλάξει το πεπρωμένο του. Η ιδέα ότι η φυλακή, με το χρόνο, θα αποδυνάμωνε τον Λούλα ντα Σίλβα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», γράφει η ισπανική εφημερίδα και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μπορούν να συνεχίσουν να με έχουν για φυλακή για 100 χρόνια, αλλά δεν θα ανταλλάξω την αξιοπρέπειά μου για την ελευθερία μου», προειδοποιεί ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας που φυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2018, με ποινή κάθειρξης 8 ετών και 10 μηνών, κατηγορουμενος για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά σχετικά με την αγορά ενός τριώροφου σπιτιού στο Σάο Πάολο.

Ο Λούλα ντα Σίλβα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα κάποιες μικρές νίκες που του δίνουν την ελπίδα ότι θα βγει νωρίτερα από τη φυλακή. Η άδεια να δώσει αυτή τη συνέντευξη μέσα από τη φυλακή χάρη στο Ανώτατο Δικαστήριο, ήταν μία από αυτές τις κατακτήσεις. Επιπλέον, η δικαιοσύνη επανεξέτασε στις 23 Απριλίου την ποινή του που μειώθηκε από 12 έτη και 1 μήνα σε 8 έτη και 10 μήνες, γεγονός που ανοίγει τη δυνατότητα στη μετατροπή της σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Σεπτέμβριο.

Οι φωνές που υπερασπίζονται τον Λούλα αυξάνονται δημοσίως εξαιτίας της διαφορετικής μεταχείρισης που κατά τη γνώμη του υπήρξε από την πλευρά της βραζιλιάνικης δικαιοσύνης. «Στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, είχα πάντα την βεβαιότητα ότι υπήρχε ένας κεντρικός στόχος: να φτάσουν σε μένα. Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι πρέπει να φύγω από τη Βραζιλία. Αλλά αποφάσισα να μείνω, εδώ είναι η θέση μου. Ο δικαστής που με καταδίκασε, είναι τώρα υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Μπολσονάρο και αυτό αποκαλύπτει εκείνους που με καταδίκασαν. Πάρα όλα αυτά δεν νιωθω μίσος, γιατί στην εποχή μας όταν νιώθεις το μίσος, πεθαίνεις πριν. Και επειδή θέλω να ζήσω μέχρι τα 120 χρόνια, θα εργαστώ σκληρά για να αποδείξω την αθωότητά μου. Κοιμάμαι κάθε μέρα με καθαρή συνείδηση. Βοήθησα να επανέλθει η δημοκρατία στη χώρα μου, οι άνθρωποι να ανακτήσουν την υπερηφάνεια και την αυτοεκτίμησή τους. Όσοι γεννήθηκαν στην πολιτεία Περναμπούκο (μια από τις φτωχότερες περιοχές της Βραζιλίας) και δεν πεθαίνουν από την πείνα πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους, να μην υποκύψουν. Νομίζεις ότι δεν θα ήθελα να είμαι στο σπίτι μου; Αλλά δεν με νοιάζει, γιατί αυτό που θέλω, είναι να βγω από εδώ με το κεφάλι ψηλά, όπως μπήκα. Αθώος. Θα ερθει η μέρα που οι άνθρωποι που θα με κρίνουν θα δουν τα πραγματικά στοιχεία, και όχι με βάση τα εξώφυλλα των εφημερίδων και τα ψεύτικα νέα. Απλά θέλω, για χάρη του Θεού, να κριθώ βάσει των αποδεικτικών στοιχείων. Είμαι βέβαιος ότι η αθωότητά μου θα αποδειχτεί. Αλλά ανησυχώ πολύ περισσότερο για το τι συμβαίνει με τον λαό της Βραζιλίας.

Όταν βλέπω εκείνους που με καταδίκασαν, στην τηλεόραση, γνωρίζοντας ότι είναι ψεύτες, αισθάνομαι θλίψη. Αυτό που με κρατάει ζωντανό είναι η δέσμευση προς αυτή τη χώρα, σε αυτόν τον λαό. Οι σημερινοί κυβερνώντες θέλουν να καταστρέψουν την εθνική κυριαρχία, να καταστρέψουν τις θέσεις εργασίας, να καταργήσουν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση σε βάρος των συνταξιούχων.

Ο Λούλα παρακολουθεί τις ειδήσεις μέσω της τηλεόρασης που έχει στο κελί των 15 τετραγωνικών μέτρων. Δέχεται επισκέψεις κάθε εβδομάδα. Από την οικογένεια, από τους φίλους, από τους πολιτικούς, από τους δικηγόρους του. Πριν από λίγες μέρες τον επισκέφθηκε ο Ιταλός κοινωνιολόγος Ντομένικο Ντεμάσι. Οι φίλοι του εχουν συγκροτήσει μια ομάδα στήριξής του. Ειναι οι «Lullists» που τρεις φορές την ημέρα, κάθε μέρα, μαζεύονται έξω από το κτίριο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας όπου κρατείται ο Λούλα φωνάζοντας: «Γεια σου Πρόεδρε », «καλό απόγευμα...», «καληνύχτα». Φωνάζουν και έτσι ο Λούλα δεν αισθάνεται μόνος.

«Τους ακούω καθημερινά. Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς μπορώ να ευχαριστήσω αυτούς τους ανθρώπους. Ορισμένοι έρχονται εδώ από την πρώτη μέρα της φυλάκισής μου. Όταν βγω από εδώ, θέλω να τους συναντήσω. Το πρώτο ποτήρι κρασί θα το πιω μαζί τους» λέει ο Λουλα στην El Pais.

Μας νίκησαν τα fake news

Ο Λουλα προσπάθησε να θέσει υποψηφιότητα μέσα από τη φυλακή στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές, αλλά προσέκρουσε σε ένα δικαστικό τοίχο.

«Οι νομικοί ήταν σίγουροι ότι η υποψηφιότητά μου δεν μπορούσε να αποτραπεί, ότι, ακόμη και αν είχα καταδικαστεί, θα μπορούσα να είμαι υποψήφιος. Ήμουν σίγουρος ότι θα νικούσα μέσα από τη φυλακή. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο ρόλος των fake news στην προεκλογική εκστρατεία, τα ψέματα στο Διαδίκτυο, ήταν ένα τρελό πράγμα. Η χώρα υποτάχθηκε και κυβερνάται τώρα από μια συμμορία τρελών ... Όταν με συνέλαβαν, πρόβαλαν 80 ώρες τηλεοπτικό πρόγραμμα εναντίον μου. Και δεν κατάφεραν να με καταστρέψουν. Αυτό σημαίνει ότι το Εργατικό Κόμμα έχει πολύ μεγάλη δύναμη, δεν έχει καταστραφεί αν και έχει χάσει τις εκλογές . Έδειξε ότι είναι το μοναδικό κόμμα που υπάρχει στη χώρα αυτή ως πολιτικό κόμμα».

Αναφορικά με τις σημερινές εκλογές στην Ισπανία ο Λούλα εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα κερδίσουν οι Σοσιαλιστές και οι Ποδέμος. Η ενίσχυση της Δεξιάς στον κόσμο θα σημάνει την αποδυνάμωση της πολιτικής».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ο Λούλα λέει ότι «προφανώς, δεν συμφωνώ με την οικονομική πολιτική της Βενεζουέλας, νομίζω ότι είναι ένα λάθος. Αλλά ακόμη περισσότερο διαφωνώ με την κυβέρνηση της Βραζιλίας που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό. Ειναι ντροπή. Έφεραν τη Βραζιλία στο χαμηλότερο επίπεδο εξωτερικής πολιτικής που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Να αφήσουμε τους ανθρώπους στη Βενεζουέλα να επιλέγουν δημοκρατικά τους ηγέτες τους. Αν θέλουν να βγουν έξω στους δρόμους για να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αφήστε τους να βγουν έξω, αλλά θα είναι ο λαός και όχι ο Τραμπ που θα ανατρέψει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», λέει ο Λούλα.