Κόσμος

Κρίσιμες εκλογές για τη Συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια

Στο δεύτερο γύρο αναμένεται να περάσουν οι υποψήφιοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολιτευσης

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η σημερινή εκλογική διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές στα Σκόπια, στις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προσδώσει χαρκτήρα δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί (08:00 ώρα Ελλάδας) σε 3.480 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Το σύνολο του εκλογικού σώματος ανέρχεται στο 1.808.131 ψηφοφόρους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, μέχρι τις 10:00 τοπική ώρα το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 6,26%, αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι στις εκλογές αυτές:

- Ο Στέβο Πεντάροφσκι, εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και μικρότερων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό,

- Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, η οποία είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών και

- Ο Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο, που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα το βράδυ.