Η Λέγκα απειλεί να ρίξει την ιταλική κυβέρνηση

Η Λέγκα απειλεί να ρίξει την ιταλική κυβέρνηση

Ο Σαλβίνι το διαψεύδει, αλλά επιτίθεται στον κυβερνητικό του εταίρο

Η Λέγκα απειλεί να ρίξει την ιταλική κυβέρνηση, έπειτα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ένας από τους πιο υψηλόβαθμους πολιτικούς της, δήλωσε σήμερα ο εταίρος της στον συνασπισμό, το Κίνημα 5 Αστέρων.

Τις κατηγορίες απέρριψε αμέσως ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, όμως η σκληρή λεκτική αντιπαράθεση υπογραμμίζει την απότομη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του συνασπισμού, καθώς τα δύο κόμματα εισήλθαν σε φάση προεκλογικού αγώνα, ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα. Ο συνασπισμός βυθίστηκε σε αναταραχή χθες Πέμπτη, όταν ο Αρμάντο Σίρι, οικονομικός σύμβουλος του Σαλβίνι, τέθηκε υπό επίσημη έρευνα, καθώς φέρεται να δωροδοκήθηκε, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα εταιριών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο Σίρι, υφυπουργός Μεταφορών, αρνείται τις κατηγορίες. Όμως μόλις διέρρευσαν οι πληροφορίες για τη δικαστική έρευνα, ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, που είναι μέλος των Πέντε Αστέρων, τον απάλλαξε από όλες τις αρμοδιότητές του μέχρι νεωτέρας. Η μονομερής ενέργεια εξόργισε τη Λέγκα και οδήγησε σε έντονες αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο εταίρων, που σχημάτισαν μια απροσδόκητη κυβερνητική συμμαχία τον περασμένο Μάιο μετά τις βουλευτικές εκλογές που δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή.

«Ακόμη και σήμερα η Λέγκα απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση... Είμαι πράγματι συγκλονισμένος», έγραψε ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο στο Facebook, κατηγορώντας τον κυβερνητικό σύμμαχό του για ανευθυνότητα. Σε σχόλια που έμοιαζαν βέβαιο να πυροδοτήσουν περαιτέρω εντάσεις, ο Ντι Μάιο είπε, πως το κόμμα του είχε δει στο παρελθόν τον Σίρι να προσπαθεί να εισαγάγει μέτρα, που ήταν «κάπως αμφιλεγόμενα».

«Τα θυμόμαστε. Όταν μας ήρθαν στο γραφείο έμοιαζαν περίεργα και τα σταματήσαμε... Χωρίς εμάς, ποιος ξέρει τι θα είχε συμβεί», έγραψε ο Ντι Μάιο χωρίς να επεκταθεί. Ο Σίρι δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο, αλλά ο Σαλβίνι απάντησε με μια σύντομη δήλωση. «Η Λέγκα θέλει να κυβερνά καλά και για πολύ καιρό προς το συμφέρον των Ιταλών. Οι σκέψεις για μια κυβερνητική κρίση μπορούν να βρεθούν μόνο στο κεφάλι του Ντι Μάιο», είπε.