ΗΠΑ: Tο ακριβότερο μέρος στον κόσμο για έναν τοκετό

ΗΠΑ: Tο ακριβότερο μέρος στον κόσμο για έναν τοκετό

Χιλιάδες οικογένειες στις ΗΠΑ οδηγούνται στη χρεοκοπία λόγω υπέρογκων χρεώσεων

H Stella Apo Osae-Twum και ο σύζυγός της, έκαναν όλα όσα προβλέπονταν. Πήγαν στο νοσοκομείο που κάλυπτε η ασφάλειά τους, είδαν τον μαιευτήρα τους όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά όταν οι τρεις γιοι τους (τρίδυμα) γεννήθηκαν πρόωρα, είδαν τον λογαριασμό να εκτινάσσεται! Το νοσοκομείο χρέωσε την οικογένεια με το συνολικό ποσό των 877.000 δολαρίων…

«Όταν άρχισαν  να έρχονται οι λογαρισμοί, για να είμαι ειλικρινής, κατέρρευσα συναισθηματικά. Και σκεφτείτε ότι αυτό έγινε ενώ προσπαθούσα να φροντίσω τρία μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα», αναφέρει η Apo Osae-Twum.

Η Jen Sinconis αφηγείται τη δική της προσωπική ιστορία. Παντρεμένη με το σύζυγό της ήδη δύο χρόνια, έμαθε τα νέα κατά τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, ότι περιμένει δίδυμα. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που στις 24 εβδομάδες ήρθε ο πρόωρος τοκετός. Ο πλακούντας αποκολλήθηκε, άρχισε αιμορραγία και η Jen έτρεξε στο νοσοκομείο όπου δύο ώρες μετά γεννήθηκαν τα παιδιά της με πολύ μικρό βάρος , μεγέθους σχεδόν όσο τα δάχτυλά της και χωρίς να έχουν καλά-καλά σχηματιστεί τα μάτια και τα αυτιά τους.

Πέρασε τους υπόλοιπους έξι μήνες στο Nicu (Κλινική φροντίδας νεογνών) και υποβλήθηκε σε σειρά ιατρικών εξετάσεων που σχετίζονταν με την πρόωρη εγκυμοσύνη της.

«Πουλήσαμε μέχρι και το κρεβάτι μας»

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ τις οικονομικές επιπτώσεις από μία τέτοια ιατρική περίπτωση. Ήμασταν-με το σύζυγό μου- μία οικογένεια της μεσαίας τάξης, με τα πανεπιστημιακά μας διπλώματα και σταθερές δουλειές πλήρους απασχόλησης στον τομέα του μάρκετινγκ και των κατασκευών. Είχαμε το δικό μας σπίτι, τις αποταμιεύσεις μας, ελάχιστα χρέη, συνταξιοδοτικά προγράμματα και πλήρη ιατρική ασφαλιστική περίθαλψη. Το μόνο μας μεγάλο έξοδο, ήταν κάποια ταξίδια στο εξωτερικό με τον άντρα μου. Ήμασταν προετοιμασμένοι για όλα αλλά δεν περίμενα ποτέ ότι θα φτάναμε σε αυτήν την κατάσταση».

«Πέρα από το στρες που πέρασα όλους αυτούς τους μήνες στο νοσοκομείο, άρχισα να νιώθω ενοχές και ντροπή που δεν μπορούσα να πληρώνω τους λογαριασμούς. Πολλές από τις εξετάσεις και θεραπείες που χρειάζονταν τα μωρά μου, δεν συμπεριλαμβάνονταν τελικά στην ασφάλισή μας. Η κλινική μας χρέωνε το δωμάτιο 10.000 δολάρια για το κάθε παιδί, ημερησίως! Νοσοκόμες, γιατροί, ειδικοί, εξετάσεις και φάρμακα, χρεώνονταν επιπλέον. Η ασφάλισή μας, κάλυπτε μία ακτινογραφία την ημέρα όταν χρειάζονταν πολλαπλές. Ένα από τα εμβόλια (που χρειαζόταν για τρία χρόνια) δεν καλυπτόταν καθόλου και κόστιζε 3.600 δολάρια το μήνα!

«Όταν τα παιδιά έφτασαν 18 μηνών, είχαμε ήδη υπερβεί το όριο των 2 εκατ. δολαρίων της πολιτικής της ασφαλιστικής μας και είχαμε ιατρικό χρέος 450.000 δολαρίων. Ρευστοποιήσαμε ό,τι λογαριασμούς είχαμε αποταμιεύσει, πουλήσαμε όσα είχαμε, προκειμένου να ξεπληρώσουμε. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ούτε αυτό ήταν αρκετό, πήγαμε σε μεσίτη και ανοίξαμε το σπίτι μας με την ένδειξη «Όλα πωλούνται». Έρχονταν κόσμος στην κατοικία μας και αγόραζε αντικείμενα για τα οποία δουλεύαμε μια ζωή να τα αποκτήσουμε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, κάποιος πρόσφερε 300 δολάρια για το διπλό μας κρεβάτι και το δέχτηκα. Εκείνη τη στιγμή, το κρεβάτι ήταν το τελευταίο που με ενδιέφερε…»

«Τελικά ούτε αυτό ήταν αρκετό και χρεοκοπήσαμε. Μας αρνήθηκαν συνταγογραφημένα συμπληρώματα και τα παιδιά μου κατέληξαν πίσω στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Έπρεπε να πληρώνουμε ασφάλιστρα, τα οποία δεν κάλυπταν τίποτα. Όλα έβγαιναν από την τσέπη μας. Τη στιγμή που είχαμε να φροντίσουμε δύο άρρωστα μικρά παιδιά, με πολύ ευαίσθητη υγεία».

«Χάσαμε το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, πολλά πράγματα που είχαμε, μα το βασικότερο, χάσαμε την αξιοπρέπειά μας. Τις ενοχές για το ότι δεν μπορούσαμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας τη φροντίδα που χρειάζονταν, το άγχος των καθημερινών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν αλλά και το στρες από την απώλεια της οικονομικής μας ασφάλειας και της αυτοεκτίμησης που χανόταν κάθε μέρα. Ήμουν αφελής, δεν συνειδητοποιούσα πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να χάσει τα πάντα. Και το χειρότερο, ότι τα παιδιά μου έπρεπε να υποφέρουν εξαιτίας του συστήματος υγείας…»

Όταν ένας τοκετός στις ΗΠΑ, στοιχίζει όσο ένα νοικοκυριό

Δύο προσωπικές ιστορίες που αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι ΗΠΑ είναι το ακριβότερο έθνος στον κόσμο για να γεννήσει μία γυναίκα. Ειδικά σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά, από προεκλαμψία μέχρι πρόωρο τοκετό, τα κόστη μπορούν να εκτιναχθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Ειδικοί αναφέρουν ότι αυτά τα κόστη αυτά οδηγούν χιλιάδες νοικοκυριά στη χρεοκοπία κάθε χρόνο, με μία τελευταία έρευνα να κάνει λόγο για περίπου 56.000 οικογένειες να λυγίζουν από τα χρέη, μόλις προσθέτουν ένα νέο μέλος στο σπίτι τους.

Η ακριβής χρέωση για κάθε γέννα δεν μπορεί να οριστεί καθώς διαφέρει ανά πολιτεία και ανά κλινική. Μία μελέτη του 2013 από τον όμιλο Childbirth Connection, έδειξε ότι κατά μέσο όρο τα νοσοκομεία χρεώνουν 32.093 δολάρια για έναν κολπικό τοκετό χωρίς επιπλοκές μαζί με τη φροντίδα του νεογνού και 51.125 δολάρια για γέννα με καισαρική συν τη φροντίδα του μωρού. Συνήθως οι ασφάλειες καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος αυτών των εξόδων ωστόσο οι οικογένειες βγαίνουν προς αναζήτηση χιλιάδων επιπλέον δολαρίων.

Μία εκτίμηση από το International Federation of Health Plans (IFHP), αναφέρει πως ο μέσος όρος κόστους για έναν κολπικό τοκετό στις ΗΠΑ ήταν 10.808 δολάρια (το 2015), πέντε φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της Ισπανίας, που το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται στα 1.950 δολάρια. Ακόμα και οι πολυτελείς προδιαγραφές για την εγκυμοσύνη της Δούκισσας του Κέιμπριτζ που έφερε στον κόσμο την Πριγκίπισα Σάρλοτ, φέρεται να κόστισαν μέχρι 18.000 δολάρια, φθηνότερα από πολλούς τοκετούς στις ΗΠΑ…

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι η Αμερική είναι ταυτόχρονα η πιο ακριβή χώρα όσον αφορά τον τοκετό αλλά και με το μεγαλύτερο βαθμό «ρίσκου» για την επιτυχία του. Σε κάθε χίλιες γέννες, υπάρχει ένα ποσοστό 6.1 παιδικής θνησιμότητας, μεγαλύτερο από χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία και τριπλάσιο από το αντίστοιχο της Ιαπωνίας και της Φινλανδίας. Οι ΗΠΑ έχουν και τον υψηλότερο δείκτη μητρικής θνησιμότητας από τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Τα τελευταία χρόνια, είναι η αλήθεια ότι τα νούμερα και τα ποσά αυτά, οδήγησαν σε μία βελτίωση της κατάστασης αναφορικά με τα κόστη ειδικά με τη νομοθέτηση του προγράμματος Affordable Care Act, όταν περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί απέκτησαν πρόσβαση στην υγειονομική ασφάλιση ενώ προστέθηκαν προστατευτικοί κανόνες υπέρ της εγκυμονούσας γυναίκας.

Το σίγουρο είναι ότι για μία τόσο διαδεδομένη ιατρική διαδικασία, όπως ο τοκετός, οι χρεώσεις είναι «θολές». Αυτό σημαίνει ότι κανένας Αμερικανός δεν γνωρίζει εκ των προτέρων, με βάση το τι επιπλέον θα χρεωθεί ή τι περιλαμβάνει η ασφάλιση, πόσο θα του κοστίσει η γέννα. Μία γυναίκα στην Καλιφόρνια μπορεί να χρεωθεί από 3.296 δολάρια μέχρι 37.227 για κολπικό τοκετό και από 8.312 δολάρια έως 70.908 για καισαρική, ανάλογα την κλινική, αναφέρει έρευνα της γιατρού Renee Hsia, του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, η οποία συνοψίζει το πρόβλημα με την χαρακτηριστική αποστροφή: «Είναι πραγματικά οδυνηρό, να ακούς τους ασθενείς να σε ρωτούν «πόσο θα μου κοστίσει αν γεννήσω;»