Παναγία των Παρισίων: Τα σενάρια συνομωσίας για την πυρκαγιά

Παναγία των Παρισίων: Τα σενάρια συνομωσίας για την πυρκαγιά

«Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφα», υποσχέθηκε ο Μακρόν

Ήταν άραγε μια τρομοκρατική επίθεση; Ίσως αντιπερισπασμός; Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι (δόλιες και μη) ερμηνείες που προσπαθούν να εξηγήσουν την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων πολλαπλασιάζονται εκθετικά από το βράδυ της Δευτέρας.

Την ώρα που έχουν σβήσει και οι τελευταίες εστίες φωτιάς στον επιβλητικό ναό, φουντώνουν τα σενάρια για το τι μπορεί να συνέβη και τυλίχθηκε στις φλόγες το εντυπωσιακό κτίριο.

Ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας Ρεμί Χέιτζ έχει δηλώσει πως η πυρκαγιά είναι πιθανό να οφείλεται σε ατύχημα καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος» είπε στους δημοσιογράφους ο Χέιτζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στη μακρά και πολύπλοκη έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς.

«Το θέμα για τους πυροσβέστες του Παρισιού ήταν μέχρι το πρωί της Τρίτης να διαφυλάξουν τα δύο κωδωνοστάσια, το Βόρειο και το Νότιο, για να εξασφαλίσουν ότι οι πύργοι δεν θα πληγούν. Και αυτό συνέβη» εξήγησε ο Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού, εκφράζοντας επίσης τη χαρά του για τη διάσωση «των δύο κωδωνοστασίων, των δύο πύργων και έργων».

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο, στο οποίο έχει καταγραφεί όλη η καταστροφή στη Παναγία των Παρισίων μέσα σε 1 λεπτό και 37 δευτερόλεπτα.

Πολλές εύπορες οικογένειες της Γαλλίας έβγαλαν τα καρνέ των επιταγών ήδη από τα ξημερώματα της Τρίτης: η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering, υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε το παράδειγμά της η οικογένεια Αρνό, του ομίλου LVMH, που ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 200 εκατομμύρια. Άλλα τόσα δίνει και η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρ, οι κληρονόμοι του κολοσσού L’Oreal.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.

Μεταξύ των δωρητών είναι πολλές ενώσεις, ιδρύματα και εταιρείες – και όχι μόνο από τη Γαλλία. Ο πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ, η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών. Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι η πόλη θα συμβάλει στην προσπάθεια με το ποσό των 50 εκατομμυρίων και σκοπεύει εντός των επόμενων εβδομάδων, να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών. Η περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς θα αποδεσμεύσει άλλα 10 εκατομμύρια για να βοηθήσει την αρχιεπισκοπή να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.

Μακρόν: Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε σήμερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στο Έθνος ότι ο Καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφα και θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε 5 χρόνια από τώρα, μπορούμε να το καταφέρουμε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε.

Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου», πρόσθεσε.