Γαλλοβρετανική αρμάδα «έδεσε» στην Κύπρο, το Παρίσι έστειλε αεροπλανοφόρο

Γαλλοβρετανική αρμάδα «έδεσε» στην Κύπρο, το Παρίσι έστειλε αεροπλανοφόρο

Δείτε τις φωτογραφίες

Ισχυρότατο μήνυμα έστειλε στην Τουρκία η Γαλλία με τον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και του στολίσκου που το συνοδεύει στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς «στο πλαίσιο της επίσκεψης της Δύναμης Κρούσης (Task Force) με την κωδική ονομασία TF473, του Γαλλικού πυρηνοκίνητου Αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle (CDG) και των συνοδών Πλοίων Αντιτορπιλικού (Α/Τ) HMS DUNCAN του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας και του Γαλλικού Α/Τ FS FORBIN, στους Λιμένες Λεμεσού και Λάρνακας, από το Σάββατο, 30 Μαρτίου μέχρι την Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019, η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) της Εθνικής Φρουράς σχεδίασε και πραγματοποίησε, εκπαιδευτικές ασκήσεις με αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Συγκεκριμένα, στις 30 Μαρτίου 2019, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ απέπλευσε από τη Ναυτική Βάση «Αντγος Ευάγγελος Φλωράκης», μαζί με τα Περιπολικά Πλοία (ΠΠ) ΤΣΟΜΑΚΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ με σκοπό τη συνένωση και συνοδεία της TF473, από εισόδου της στα Χωρικά Ύδατα (Χ.Υ.) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) μέχρι τον κατάπλου στη Λεμεσό.

Μεταξύ 30 Μαρτίου και 5 Απριλίου, το Αεροπλανοφόρο CDG ελλιμενίστηκε στο Λιμάνι Λεμεσού για επίσκεψη του προσωπικού του στη πόλη της Λεμεσού (Port Visit). Κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού, έλαβε χώρα επίσημη δεξίωση στις εγκαταστάσεις του CDG, προς τιμή της ιεραρχίας της ΕΦ και άλλων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, προσωπικό από Διοικήσεις και Διευθύνεις της ΕΦ, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Αεροπλανοφόρο, το οποίο αποτελεί τη ναυαρχίδα του Γαλλικού Ναυτικού.

Επιπλέον, τέθηκε σε εφαρμογή το Μνημόνιο διμερούς «Συμφωνίας για Συνεργασία σε Θέματα Άμυνας», μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της ΚΔ και της Γαλλίας με εκτέλεση:

  • Συνεκπαίδευσης καταδύσεων μεταξύ ομάδων δυτών της ΔΝ και των Γαλλικών Πλοίων στις 04 Απριλίου 2019,
  • Της 3ης άσκησης Passing Exercise (PASSEX) με Πλοία του Γαλλικού ΠΝ, για το 2019, με τη συμμετοχή των πλοίων της ΔΝ ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ και του Γαλλικού Α/Τ FS PROVENCE D-652 με την κωδική ονομασία «CYP/FRA-03/2019», στις 05 Απριλίου 2019, νότια του κόλπου Λάρνακας.

Συγκεκριμένα διεξήχθηκε συναινετική άσκηση Νηοψίας (Compliant Cross-Boarding Exercise/VBSS) εν πλω στο πλοίο Α/Τ FS PROVENCE από ομάδα νηοψίας του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και στο ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ από ομάδα νηοψίας του γαλλικού πλοίου. Οι ασκήσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες, καθώς παρείχαν τη δυνατότητα στις Ομάδες Νηοψίας να θέσουν σε εφαρμογή και να αξιοποιήσουν τις επιχειρησιακές και φωνητικές διαδικασίες που περιγράφονται στο Εγχειρίδιο FRONTEX.

Πέραν των ανωτέρω στις 05 Απρ 2019, τα ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ, ΠΠ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΠΠ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, συμμετείχαν σε άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με το Γαλλικό Α/Τ FS FORBIN σε θαλάσσια περιοχή νότια του κόλπου Λεμεσού. Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ, έλαβαν επίσης μέρος το οργανικό Ελικόπτερο (Ε/Π) του Γαλλικού Α/Τ καθώς και 1 Ε/Π της ΜΑΕΠ.

Η πολύπλευρη συνεργασία που αναπτύχθηκε κρίνεται για ακόμη μια φορά, ως ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς παρείχε ουσιαστική και πρακτική δυνατότητα στο Ναυτικό της ΚΔ και στις Μονάδες του Γαλλικού ΠΝ, που επιχειρούν σε περιοχή κοινού ενδιαφέροντος στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη διεξαγωγή αποτελεσματικής εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς ναυτικής συνεργασίας».