Η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον κόσμο

Η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον κόσμο

Σχεδόν 900 εκατομμύρια Ινδοί ψηφίζουν για την εκλογή νέας κυβέρνησης

Εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδοί προσέρχονται από σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, που θα διαρκέσουν σχεδόν έξι εβδομάδες και θα αποφασίσουν, αν οι εθνικιστές ινδουιστές θα έχουν εκ νέου την εξουσία στην πλέον πολυπληθή δημοκρατία του πλανήτη.

Από τις ερήμους του Ρατζαστάν έως τα χωριά των φυλών στα σύνορα του Θιβέτ, από τα ομιχλώδη βουνά του Κασμίρ έως τις δαιδαλώδεις και μολυσμένες μεγαλουπόλεις της Βομβάης και της Καλκούτας, 900 εκατομμύρια ενήλικοι Ινδοί καλούνται να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση αυτής της χώρας του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων.

Στην Γκαζιαμπάντ, την πόλη δορυφόρο της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, γυναίκες και ηλικιωμένοι ψήφισαν μαζικά το πρωί. "Άφησα όλες τις δουλειές του σπιτιού για να έρθω εδώ να ψηφίσω, διότι πιστεύω ότι κάθε ψήφος μετράει. Θέλω μια κυβέρνηση που να σκέφτεται τις γυναίκες και να μειώσει τις υψηλές τιμές στο ρύζι και στις φακές", είπε στο AFP η 50χρονη Σουμάν Σάρμα που ασχολείται με τα οικιακά.

Έπειτα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, άραγε η Ινδία θα επικυρώσει την εδραίωση των ινδουιστών εθνικιστών σε μια πολωμένη κοινωνία ή θα επιλέξει την αλλαγή; Ένα εκατομμύριο εκλογικά τμήματα θα διατεθούν συνολικά για την ανάδειξη των 543 βουλευτών της Λοκ Σάμπα, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου.

"Είναι κυριολεκτικά η μεγαλύτερη άσκηση δημοκρατίας που πραγματοποιείται ποτέ στην παγκόσμια ιστορία", δήλωσε ο Μίλαν Βάισναβ, ειδικός του κέντρου έρευνας Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσινγκτον.

Ψηφίζουν για πρώτη φορά 84 εκατομμύρια νεαροί Ινδοί

Ο 68χρονος Ναρέντρα Μόντι που προωθήθηκε θριαμβευτικά στην εξουσία το 2014 με το κόμμα του Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP, Κόμμα του Ινδικού Λαού), ελπίζει σε μια δεύτερη θητεία. Στον δρόμο του ορθώνονται το κόμμα του Κογκρέσου, το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική της Ινδίας από την εποχή της ανεξαρτησίας το 1947, όπως και πάμπολλα ισχυρά περιφερειακά κόμματα αποφασισμένα να τον συντρίψουν.

Λόγω των τεράστιων διαστάσεων της χώρας, που είναι η δεύτερη πιο πολυάνθρωπη παγκοσμίως μετά την Κίνα, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε επτά φάσεις, καθώς διαφορετικές περιοχές ψηφίζουν εκ περιτροπής βάσει του μονοεδρικού πλειοψηφικού συστήματος σε έναν γύρο από τις 11 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου. Η καταμέτρηση των ψήφων θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου.

Η ψηφοφορία άρχισε σήμερα με τη συμμετοχή 91 εκλογικών περιφερειών στη βορειοανατολική, τη νοτιοανατολική και τη βόρεια Ινδία στην εκλογική διαδικασία. "Καλώ αυτούς των οποίων οι εκλογικές περιφέρειες μετέχουν σήμερα στην πρώτη φάση να προσέλθουν μαζικά και να ασκήσουν το δικαίωμά τους", έγραψε στη σελίδα του στο Twitter ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι μόλις άρχισε η ψηφοφορία.

Στο μεγάλο κρατίδιο 'Ασαμ, στο απομονωμένο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, πολίτες σχημάτιζαν ουρά έξω από τα εκλογικά τμήματα σχεδόν μία ώρα προτού αυτά ανοίξουν.

Ο 23χρονος Ανουράνγκ Μπαρουάχ ανήκει στα 84 εκατομμύρια των νεαρών Ινδών που ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. "Είναι απίστευτη η αίσθηση ότι ψηφίζω, ότι ανήκω στο δημοκρατικό σύστημα και ότι καθίσταμαι υπεύθυνος για να εκλέξω έναν καλό ηγέτη που μπορεί να διοικήσει τη χώρα", είπε.

Στη Γκαζιαμπάντ, η φοιτήτρια Σιμράν Χάνα ψηφίζει επίσης για πρωτη φορά. "Δεν θέλω μια φασιστική κυβέρνηση στην εξουσία. Θέλω μια κυβέρνηση που πιστεύει στη διακοινοτική ενότητα και αρμονία, που θα εργαστεί για τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους", τόνισε.

Μόντι εναντίον Γκάντι

Στην "πυριτιδαποθήκη" του ινδικού Κασμίρ, που πλήττεται από μια εξέγερση αυτονομιστών, έχουν αναπτύχθηκαν μεγάλες δυνάμεις ασφαλείας. Στην πόλη Μπαραμούλα, οι δρόμοι ήταν έρημοι το πρωί και οι ψηφοφόροι προσέρχονταν αργά και που στα εκλογικά τμήματα.

Τα αυτονομιστικά κόμματα έχουν καλέσει σε μποϋκοτάζ των εκλογών. "Κανείς στην οικογένειά μου δεν θέλει να ψηφίσω στις ινδικές εκλογές. Αλλά πρέπει, για να καταψηφίσω το BJP και να σταματήσω τη σφαγή που διαπράττει στον λαό του Κασμίρ", είπε ένας καταστηματάρχης που δήλωσε εξαρχής ότι δεν θέλει να κατονομαστεί.

Με λευκή άψογα περιποιημένη γενειάδα και μικρά γυαλιά, το πρόσωπο του Ναρέντρα Μόντι κυριαρχεί παντού στην Ινδία. Επίσημα διαφημιστικά πανό και αφίσες, μηνιαία ραδιοφωνική εκπομπή, αδιάκοπη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: ο πρωθυπουργός είναι πανταχού παρών στην καθημερινή ζωή των Ινδών.

Γεννημένος στο δυτικό κρατίδιο Γκουζαράτ και πλανόδιος πωλητής τσαγιού όταν ήταν παιδί, αυτός ο φοβερός ρήτορας χαίρει μεγάλης δημοτικότητας λόγω της λαϊκής του καταγωγής και της εικόνας του ισχυρού άνδρα που καλλιεργεί, κυρίως μέσα από την πολεμική του στάση απέναντι στον παραδοσιακό εχθρό, το Πακιστάν.

Ο βασικός του αντίπαλος, ο 48χρονος Ραχούλ Γκάντι, πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου, συνόψισε σήμερα στο Twitter την άποψή του για τον απολογισμό της θητείας των ινδουιστών εθνικιστών: "Ψέματα. Ψέματα. Ψέματα. Δυσπιστία. Βία. ΜΙΣΟΣ. Φόβος".

"Ψηφίζετε σήμερα για την ψυχή της Ινδίας. Για το μέλλον της. Ψηφίστε με σωφροσύνη", ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στους εκλογείς ο κληρονόμος της επιφανούς πολιτικής δυναστείας των Νεχρού-Γκάντι.