Οι Τούρκοι απαντούν για τα νεκρά δελφίνια από την «Γαλάζια Πατρίδα»

Οι Τούρκοι απαντούν για τα νεκρά δελφίνια από την «Γαλάζια Πατρίδα»

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πάντα επιδεικνύουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον ακόμη και στις επιχειρήσεις που διεξάγουν»

Σε διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 νεκρά δελφίνια, ενώ 7 από αυτά εντοπίστηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου, έχοντας παρασυρθεί από τους ΒΔ ανέμους, από περιοχές του κεντρικού και του ΒΑ Αιγαίου. Τρία από αυτά εντοπίστηκαν μόλις τις προηγούμενες ημέρες.

Αυτή η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των δελφινιών που έχουν βρεθεί νεκρά χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ηθελημένης θανάτωσης αλλά ούτε και σοβαρής ασθένειας, προκαλεί απορίες για τις αιτίες θανάτου αυτών των προστατευόμενων θηλαστικών. Η αύξηση των εκβρασμών συμπίπτει χρονικά και χωρικά με τις εκτεταμένες ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο.

Με ένα βίντεο απαντούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στους «ανυπόστατους» –όπως χαρακτηρίζονται από τα τουρκικά ΜΜΕ - ισχυρισμούς του ελληνικού τύπου για τα νεκρά δελφίνια στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το sigmalive, το βίντεο που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» δείχνει δελφίνια που κολυμπούν δίπλα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, «συνοδεύοντάς τα», όπως αναφέρεται και στο βίντεο.

Στο μήνυμά τους στο twitter οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τονίζουν ότι:

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που πάντα επιδεικνύουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον ακόμη και στις επιχειρήσεις που διεξάγουν, ενήργησαν με την ίδια ευσυνειδησία και κατά τη διάρκεια της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ για την προστασία των φίλων τους στη θάλασσα».