Δεν φαντάζεστε τι ανατρεπτικό διδάσκει ένας πετυχημένος αθλητής στο… πανεπιστήμιο

Δεν φαντάζεστε τι ανατρεπτικό διδάσκει ένας πετυχημένος αθλητής στο… πανεπιστήμιο

Δίνει στους φοιτητές του χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για τον σωστό οικονομικό προγραμματισμό

Το αστέρι του NFL και παίκτης των New York Jets, Brandon Copeland, είναι ένας αθλητής κομματάκι διαφορετικός από τους άλλους.

Γιατί βλέπετε ο συγκεκριμένος έχει ένα εμπορικό δαιμόνιο που συγκρίνεται με το ταλέντο του στον αγωνιστικό χώρο, ασχολούμενος με πολλά και διάφορα που ξεφεύγουν από τον κόσμο των σπορ.

Απόφοιτος του περιβόητου Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο Copeland έχει περάσει από τη Wall Street, τόσο ως ειδικευόμενος σε επενδυτική εταιρία όσο και ως κανονικός υπάλληλος εξ αποστάσεως σε εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων. Έναν ρόλο που εξασκεί κάθε χρόνο όταν τελειώνει το πρωτάθλημα!

Σήμερα τρέχει τη δική του κτηματομεσιτική εταιρία με τη σύζυγό του, γνωστός όμως έχει γίνει για όσα είπε στο Business Insider, ότι καταφέρνει και βάζει στην τράπεζα κάθε δολάριο σχεδόν από αυτά τα 1,2 εκατ. που κερδίζει τον χρόνο από την ομάδα του! Πλέον διδάσκει κι ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο ακριβώς γι’ αυτό, τον «οικονομικό αλφαβητισμό», δίνοντας στους φοιτητές του χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για τον σωστό οικονομικό προγραμματισμό.

«Ο σκοπός είναι να μάθεις για τις πραγματικότητες της ζωής και όλα αυτά τα πράγματα από τα οποία πρέπει να περάσουμε», λέει ο ίδιος, «αν κάνεις ένα οικονομικό λάθος, μπορεί να καταλήξεις να πληρώνεις το λάθος σου για τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής σου. Ο στόχος μου είναι να κάνω τους φοιτητές της τάξης μου να μπορούν να πάρουν αυτές τις μεγάλες αποφάσεις και να τις πάρουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Στο πρώτο του μάλιστα μάθημα, ο Copeland έβαλε στην τάξη μια άσκηση για να τους δείξει πως σημασία δεν έχει όσα βγάζεις, αλλά όσα ξοδεύεις. Τους ρώτησε δηλαδή τι θέλουν να κάνουν μετά το πανεπιστήμιο και τους έβαλε να υπολογίσουν πόσα θα βγάλουν, ποιες είναι οι μέσες αποδοχές του επαγγέλματος της αρεσκείας τους δηλαδή.

Και μετά τους είπε να υπολογίσουν τα έξοδα διαβίωσης και τις άλλες σπατάλες της καθημερινότητας, όπως το ενοίκιο, ο λογαριασμός του κινητού, η καλωδιακή τηλεόραση, ακόμα και το σπουδαστικό δάνειο που παίρνουν οι περισσότεροι.

Αυτή η άσκηση τούς σόκαρε, δήλωσε ο Copeland! «Οι περισσότεροι κοιτούσαν τον προϋπολογισμό και συνειδητοποιούσαν πως έπρεπε να ξανασκεφτούν τον τρόπο που θέλουν να ζήσουν, αυτή ήταν η πρώτη στιγμή προσγείωσης στην πραγματικότητα», δήλωσε. Ο λόγος για όλα αυτά; Πως αν θέλεις έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, φρόντισε να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές που θα σου επιτρέψουν να τον χρηματοδοτείς. Ειδάλλως, περιόρισε τα θέλω και τις σπατάλες σου.

«Τους κάνω να σκεφτούν τις οικονομικές αποφάσεις τους από το να πέσουν απλώς με τα μούτρα μέσα. Τους λέω ‘‘δεν προσπαθώ να σκοτώσω τα όνειρά σας, προσπαθώ να τα κάνω πραγματικότητα’’»…