Η λέξη που καταστρέφει τη δημόσια εικόνα μας όσο καμιά

Η λέξη που καταστρέφει τη δημόσια εικόνα μας όσο καμιά

Βγάλτε τη από το λεξιλόγιό σας για να σας παίρνουν οι άλλοι στα σοβαρά

Πόσες φορές άραγε απολογείστε τη μέρα; Το BBC αναφέρει πως οι Βρετανοί λένε «συγγνώμη» τουλάχιστον 8 φορές τη μέρα και πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες απολογούνται μάλιστα πολύ συχνότερα από τους άντρες.

Τι κακό έχει όμως μια «συγγνώμη»; Τίποτα, αν έχουμε κάνει κάτι που να τη δικαιολογεί. Σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση όμως, όταν τη λέμε και δεν χρειάζεται, το μόνο που κάνει είναι να υπονομεύει την εικόνα μας και να καταστρέφει τα πάντα γύρω μας.

Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον η κοινωνιολόγος Maja Jovanovic, εξηγώντας τα πώς και τα γιατί σε πρόσφατη ομιλία της στην έκθεση TEDx TrinityBellwoods στο Τορόντο του Καναδά.

Είναι κακιά συνήθεια, μας λέει, και πρέπει όσοι το κάνουν να το σταματήσουν: «Η απολογία μετράει. Μην αφήνετε κανέναν να σας πει τα πράγματα διαφορετικά. Αν ξεκινάτε ή κλείνετε όμως τις προτάσεις σας με τη ‘‘συγγνώμη’’, οι άνθρωποι δεν θα σας κοιτούν και θα λένε ‘‘α, πώς μπορώ να πετύχω την αυτοπεποίθησή της; Πώς να δώσω προαγωγή σε αυτή τη γυναίκα;’’».

Και συνεχίζει; «Αν ξεκινάτε και τελειώνετε κάθε πρόταση με ‘‘συγνώμη γι’ αυτό’’, ‘‘συγνώμη, είναι καλή ώρα;’’, ‘‘συγνώμη, μπορώ να μπω;’’, ‘‘συγνώμη, μπορώ να μιλήσω;’’, μη σας κάνει έκπληξη αν δεν μείνει τίποτα από την αυτοπεποίθησή σας στο τέλος της μέρας, γιατί την έχετε δώσει όλη με κάθε αχρείαστη, άχρηστη απολογία».

Βγάλτε τη από το λεξιλόγιό σας για να σας παίρνουν οι άλλοι στα σοβαρά, προτείνει, κρατώντας τη μόνο για όταν έχει πραγματικά νόημα…

Σχετικά Tags
BBC