Τουλάχιστον 70 νεκροί από τις πλημμύρες στο Ιράν

Τουλάχιστον 70 νεκροί από τις πλημμύρες στο Ιράν

Εκκενώνονται πόλεις και χωριά

Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα την εκκένωση και άλλων πόλεων και χωριών που απειλούνται από τις πλημμύρες, καθώς προβλέπονται νέες βροχοπτώσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 70.

Πολλοί κάτοικοι του Σουσανγκέρντ, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 50.000, και πέντε ακόμη κοινότητες στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Χουζεστάν μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερες περιοχές καθώς αξιωματούχοι απελευθέρωσαν νερό από μεγάλα φράγματα ποταμών.

«Έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης και συστήνουμε στις γυναίκες και τα παιδιά να απομακρυνθούν, όμως ζητάμε από τους άνδρες και τους νέους να παραμείνουν για να μας βοηθήσουν (στις προσπάθειες διάσωσης)», δήλωσε ο Γολαμρεζά Σαριατί κυβερνήτης της επαρχίας.

Στη γειτονική επαρχία Λορεστάν επτά χωριά που κινδύνευαν από κατολισθήσεις εκκενώθηκαν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Εξάλλου τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από τις πλημμύρες, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Πιρχοσεΐν Κουλιβάντ στο πρακτορείο Irna.

Από τις 19 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις, έχουν πληγεί περίπου 1.900 πόλεις και χωριά. Εξαιτίας της καταστροφής οι υπηρεσίες αρωγής δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, ενώ 86.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μεταφερθεί σε έκτακτα καταλύματα.

Η κυβέρνηση του Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα αποζημιώσει τους πολίτες, και κυρίως τους γεωργούς, που επλήγησαν από τις πλημμύρες για τις ζημιές που έχουν υποστεί.