Σηκώνει και πάλι τους τόνους η Τουρκία στο Αιγαίο

Σηκώνει και πάλι τους τόνους η Τουρκία στο Αιγαίο

«Καμία απόφαση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή συμφωνία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, ούτε να έχει κάποια ισχύ»

Τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας για τη γαλάζια πατρίδα επανέλαβε για άλλη μια φορά η Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Σεμπνέμ Ακτόπ, κατά την τακτική, μηνιαία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το sigmalive.

Όπως ανέφερε, η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζει τα δικαιώματα και συμφέροντά της σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο και δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο.

«Το πολεμικό μας ναυτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ στην ανατολική Μεσόγειο, εξακολουθεί με αποφασιστικό τρόπο να διασφαλίζει την ασφάλεια των θαλασσών και να προασπίζει τα δικαιώματα και συμφέροντά μας που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα τα ερευνητικά μας πλοία και οι πλατφόρμες γεώτρησης συνεχίζουν με τη συνοδεία του πολεμικού ναυτικού τις δραστηριότητές τους για την προάσπιση και εξυπηρέτηση των εθνικών μας σκοπών».

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας επανέλαβε, επίσης, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα των Τ/κ στην ανατ. Μεσόγειο.

«Στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και του ψευδοκράτους (της ΤΔΒΚ κατά το χαρακτηρισμό του), όπως επίσης και στην Κύπρο εξακολουθούν να εγγυώνται, στο πλαίσιο της συνθήκης των διεθνών εγγυήσεων και ασφάλειας, την ειρήνη και την ασφάλεια».

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου ανέφερε η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο.

«Όσον αφορά στις εξελίξεις στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και το ψευδοκράτος, τις παρακολουθούμε από κοντά. Σκοπός μας, προσπάθειά μας και βασική μας προσέγγιση είναι στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο τα υπάρχοντα προβλήματα να επιλύονται στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και με ειρηνικό τρόπο. Παράλληλα, να καταστήσουμε σαφές ότι στην ανατ. Μεσόγειο και στο Αιγαίο καμία απόφαση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή συμφωνία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, ούτε να έχει κάποια ισχύ. Όπως επίσης και ότι κανένα τετελεσμένο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό στην περιοχή μας».

Τέλος, η Σεμπνέμ Ακτόπ συστήνει σε Ελλάδα και Κύπρο να συμπεριφέρονται ανάλογα.

«Θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο φυσικός πλούτος γύρω από το ψευδοκράτος θα πρέπει να μοιραστεί και ότι οι Τ/κ ως συνδικαιούχοι έχουν μερίδιο σε αυτόν και να συμπεριφέρονται ανάλογα».