Η έκθεση για τη συντριβή του Boeing 737 Max στην Αιθιοπία

Η έκθεση για τη συντριβή του Boeing 737 Max στην Αιθιοπία

Οι ερευνητές καλούν την Boeing να επανεξετάσει το σύστημα ελέγχου του αεροσκάφους

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δημοσιοποίησε σήμερα την προκαταρκτική έκθεση για τη συντριβή του αεροπλάνου Boeing 737 Max της Ethiopian Airlines, ενώ η τελική έκθεση θα δημοσιευτεί εντός του έτους.

Η υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας σε συνέντευξη Τύποπυ που παραχώρησε σήμερα, ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη, ήταν σε καλή κατάσταση πριν την τραγωδία. «Το πλήρωμα εκτέλεσε όλες τις διαδικασίες, που επανειλημμένως είχε παράσχει ο κατασκευαστής, αλλά δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν το αεροσκάφος», πρόσθεσε η υπουργός Νταγκμαουίτ Μόγκες.

Η έκθεση των ερευνητών καλεί την Boeing να «επανεξετάσει τη δυνατότητα ελέγχου» του μοντέλου 737 Max, ανέφερε ακόμη η υπουργός. Εξηγώντας ότι έχουν παρατηρηθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά με αεροσκάφη να πετούν με το εμπρόσθιο τμήμα προς τα κάτω, δίχως σχετική εντολή, η Νταγκμαουίτ Μόγκες είπε, ότι «συστήνεται η επανεξέταση του συστήματος ελέγχου του αεροσκάφους από τον κατασκευαστή».

Σύμφωνα με την υπουργό Μεταφορών της Αιθιοπίας, η τελική έκθεση για το πολύνεκρο δυστύχημα θα δημοσιευτεί από τους ερευνητές εντός του έτους. Το αεροσκάφος της Ethiopian Airlines συνετρίβη κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας στις 10 Μαρτίου, οδηγώντας στον θάνατο 157 ανθρώπους. Η τραγωδία οδήγησε σε εκτεταμένες έρευνες που είχαν ως αποτέλεσμα την καθήλωση στο έδαφος των μοντέλων αεροσκαφών 737 Max της Boeing, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πλήθος δημοσιευμάτων ανέφεραν, ότι η αεροπορική τραγωδία ήταν αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του συστήματα αντικραδασμού του αεροσκάφους, επισημαίνοντας παράλληλα τις ομοιότητες με τη συντριβή της πτήσης 610 της Lion Air κοντά στη Θάλασσα της Ιάβας τον Οκτώβριο του 2016.