Άνοιξε η γη στη Μιανμάρ

Μετράει τις πληγές της η Μιανμάρ μετά το σφοδρό χτύπημα του εγκέλαδου. Περισσότεροι από 13 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και δεκάδες τραυματίστηκαν σε διάφορα σημεία στην κεντρική περιοχή της χώρας από τον σεισμό 6,8 Ρίχτερ, τον οποίο ακολούθησαν εξίσου ισχυροί μετασεισμοί.

Οι φωτογραφίες από την περιοχή δείχνουν ότι η γη άνοιξε και οι ζημιές είναι τεράστιες.

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησε και ένας μεγάλος μετασεισμός 5,8 ρίχτερ σπέρνοντας εκ νέου τον πανικό. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), ανακοίνωσε ότι η δεύτερη σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος εννέα χιλιόμετρα και σημειώθηκε 86 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Μανταλάι,της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες του Reuters ακόμη και γέφυρες γκρεμίστηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τέσσερα σημεία γύρω από το επίκεντρο του σεισμού, πλησίον της πόλης Μανταλάι, που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας.

Μεταξύ των πόλεων που επλήγησαν είναι και η Αμαραπούρα, δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω των παραδοσιακών μοναστηριών της και της μακρύτερης ξύλινης γέφυρας στον κόσμο.

“Δεν έχω αισθανθεί ποτέ τόσο ισχυρή δόνηση. Άκουσα δυνατούς θορύβους και το φως έσβησε. Δεν έχω ιδέα αν υπάρχουν ζημιές” είπε μια κάτοικος της περιοχής στο Reuters.

 

Η χώρα έχει κατά καιρούς πληγεί από σεισμούς. Τον Μάρτιο του 2011, ένας σεισμός μεγέθους 6,8 στην πολιτεία Σχαν, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη και το Λάος, άφησε πίσω του 74 νεκρούς.

Η Μιανμάρ είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας, με πολιτική κυβέρνηση που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το Μάρτιο του 2011 από το στρατό, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή για σχεδόν 50 χρόνια. Η πολιτική κυβέρνηση της Μιανμάρ προώθησε μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι δυτικές χώρες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο στρατιωτικό καθεστώς.