Ένας νεκρός και χιλιάδες μολυσμένοι από χολέρα στην Μοζαμβίκη

Ένας νεκρός και χιλιάδες μολυσμένοι από χολέρα στην Μοζαμβίκη

Τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά πολύ το προσεχές διάστημα

Η επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στην κεντρική Μοζαμβίκη μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε στα μέσα Μαρτίου το πλήγμα του τροπικού κυκλώνα Ιντάι προκάλεσε έναν πρώτο θάνατο.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ξεπέρασε τους χίλιους, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της αφρικανικής χώρας όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το θύμα καταγράφηκε στην πόλη Μπέιρα, λιμάνι που υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από τον Ιντάι, διευκρίνισε ο διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας Γιουσέιν Ισέ κατά τη διάρκεια της καθημερινής πλέον ενημέρωσης του Τύπου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας που έχουν καταγραφεί συνεχίζει να αυξάνεται και έφθασε το πρωί της Δευτέρας στα 1.052 συνολικά, σύμφωνα με τον Δρ. Ισέ, ο οποίος διευκρίνισε ότι 96 ασθενείς που πάσχουν από την ασθένεια εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Ο κυκλώνας Ιντάι έπληξε με σφοδρότητα τη Μπέιρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μοζαμβίκης, και το μισό εκατομμύριο των κατοίκων της την 14η Μαρτίου.

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πολύ ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν καταστροφές και εκτεταμένες πλημμύρες που άφησαν πίσω τους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό, πάνω από 700 νεκρούς, τόσο στη Μοζαμβίκη, όσο και σε άλλες δύο γειτονικές χώρες, τη Ζιμπάμπουε και στο Μαλάουι.

Παρά την ανθρωπιστική βοήθεια και τα σωστικά συνεργεία που έστειλαν πολλές χώρες, εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες ζουν ακόμη υπό εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες, σε πλημμυρισμένες περιοχές, με ακάθαρτα νερά που ευνοούν την εξάπλωση επιδημιών, όπως η χολέρα.

Περίπου 900.000 δόσεις ενός στοματικού εμβολίου εναντίον της χολέρας αναμενόταν να φθάσουν χθες Δευτέρα στη Μοζαμβίκη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που προβλέπει πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί κι άλλο τις προσεχείς ημέρες.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, η ταχύτητα αντίδρασης είναι κρίσιμη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να περιοριστούν τα δεινά» που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, τόνισε η επικεφαλής της διεύθυνσης του ΠΟΥ η οποία είναι αρμόδια για την Αφρική, η Ματσιντίσο Μοέτι.

«Ο εμβολιασμός θα αρχίσει στην Μπέιρα την Τετάρτη και (στις πόλεις) Ντόντου και Νιαματάντα την Πέμπτη», δεσμεύθηκε από την πλευρά του ο Δρ. Ισέ.

Εννέα κέντρα θεραπείας της χολέρας έχουν τεθεί σε λειτουργία στην επαρχία Σοφάλα (κεντρικά), της οποίας η Μπέιρα είναι η πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού και μέσων καθαρισμού του νερού στάλθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα, ο οποίος άφησε πίσω του 146.000 εκτοπισμένους.

Οι εκτοπισμένοι βρήκαν καταφύγιο σε 155 κέντρα σε τέσσερις επαρχίες της Μοζαμβίκης, ανέφερε ο ΟΗΕ.