Σημαντικό πλήγμα για τον Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

Σημαντικό πλήγμα για τον Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

Έχασε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και σχεδόν όλους τους δήμους στα παράλια

Σημαντικές πόλεις και δήμους χάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και να δηλώνει νικητής, έναντι της «Συμμαχίας του Λαού» του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Τουρκία.

Η Άγκυρα, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αλλάζει χέρια μετά από 15 χρόνια, αφού από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν περνά στην αντιπολίτευση και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Ωστόσο, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα δήλωσε σήμερα, ότι έγιναν «ξεκάθαρα» λάθη σε χιλιάδες κάλπες στην τουρκική πρωτεύουσα και προανήγγειλε προσφυγές, βάσει των οποίων ελπίζει να κερδίσει τον δήμο.

Η Σμύρνη που δεν την κέρδισε ποτέ το AKP του Ερντογάν παρέμεινε στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενώ το κυβερνών κόμμα του Προέδρου της Τουρκίας φαίνεται πως έχει χάσει και την Κωνσταντινούπολη, καθώς στο 99,69% της καταμέτρησης ο Εκρέμ Ιμάμογλου της αντιπολίτευσης προηγείται με 4.159.650 ψήφους έναντι 4.131.761 ψήφων του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και υποψηφίου του ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δηλώνει ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να παρέμβει και να ανακοινώσει τα τελικά και σωστά συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίζει την Κωνσταντινούπολη με 48,78%, ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έρχεται δεύτερος με 48,5%. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ από την πλευρά του, δεν παραδέχεται ακόμη την ήττα του, καθώς όπως δήλωσε, η καταμέτρηση συνεχίζεται ακόμη, αφού υπάρχουν άλλες 319.500 ψήφοι για να καταμετρηθούν.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Αττάλεια, που χάνει το κόμμα του Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα η συμμαχία του ΑΚΡ του Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 51,81%, έναντι 37,61% της συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Καλού Κόμματος της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.

Το ΑΚΡ σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, αυξάνει τα ποσοστά του στο 44,42% από 42,87% το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο έφθασε στο 30,07% από 26,34% το 2014. Το κόμμα της σξιωματικής αντιπολίτευσης κυριαρχεί και πάλι στα παράλια και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη, που δεν έχασε ποτέ, έως τη Ρεδεστό, δηλαδή Τεκίρνταγ, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

Νίκη του κόμματος του Ερντογάν καταγράφεται σε αρκετές πόλεις της Νοτιανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής, με σημαντικότερη στο Σιρνάκ, στα σύνορα με την Συρία, που εθεωρείτο άνδρο του κουρδικού κόμματος. Αποτέλεσμα που δείχνει, ότι η πολιτική των τοποτηρητών που έκαναν σημαντικά έργα υποδομών, απέδωσε.