Ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός

Σε 15 ημέρες θα φτάσει υλικό σε 650.000 ανθρώπους

Ο Ερυθρός Σταυρός θα διανείμει, σε δύο εβδομάδες, ανθρωπιστική βοήθεια σε 650.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα από το Καράκας ο πρόεδρος του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου Φραντσέσκο Ρόκα, απορρίπτοντας κάθε «πολιτικοποίηση» της όλης πρωτοβουλίας, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εκτιμάμε ότι σε ένα διάστημα περίπου 15 ημερών, θα είμαστε έτοιμοι να διανείμουμε τη βοήθεια (…). Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε σε πρώτη φάση 650.000 ανθρώπους» είπε ο Ρόκα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού υπογράμμισε ότι η οργάνωσή του θα ενεργήσει σε συμφωνία με τις αρχές που υπηρετεί, «της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας», «χωρίς να αποδέχεται τις παρεμβάσεις κανενός».

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, η διανομή μιας έκτακτης βοήθειας βρίσκεται στο επίκεντρο του μπρα ντε φερ μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει περί τις 50 χώρες ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Την 23η Φεβρουαρίου, οι αντίπαλοι του Μαδούρο είχαν επιχειρήσει να εισαγάγουν στη Βενεζουέλα ανθρωπιστική βοήθεια, που είχε σταλεί κυρίως από τις ΗΠΑ, έπειτα από αίτημα του Γκουαϊδό.

Ο πρόεδρος Μαδούρο είχε θεωρήσει αυτήν την πρωτοβουλία προοίμιο μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Τα φορτηγά με φορτίο προϊόντα πρώτης ανάγκης υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω εξαιτίας του αποκλεισμού των συνόρων που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου: επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Ο πρόεδρος του Διεθνού Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει αυτήν τη βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα της Βενεζουέλας, σε Κολομβία και Βραζιλία, ακολουθώντας ωστόσο αυστηρά τους κανονισμούς της οργάνωσης.

«Το θέμα είναι πολύ πολιτικοποιημένο (…). Εάν αυτή η βοήθεια ανταποκρίνεται στους κανονισμούς και τα πρωτόκολλά μας, είμαστε προφανώς διατεθειμένοι να τη διανείμουμε» υπογράμμισε.

Το 24% του πληθυσμού της Βενεζουέλας, ήτοι 7 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε χθες κι η οποία καταδεικνύει ότι ο υποσιτισμός κι οι ασθένειες καταγράφουν άνοδο στη χώρα αυτή που έχει βυθιστεί στην κρίση.