Συνάντηση Τραμπ με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στον Λευκό Οίκο

Συνάντηση Τραμπ με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στον Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στον αλ Σίσι

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχθεί στις 9 Απριλίου τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, για να συζητήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «στον στρατιωτικό τομέα, τον οικονομικό τομέα και τον τομέα της αντιτρομοκρατίας», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν επίσης (...) για τις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τον ρόλο στυλοβάτη της περιφερειακής σταθερότητας που διαδραματίζει από καιρό η Αίγυπτος», διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία. Η Αίγυπτος είναι από παλιά στρατηγικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον. Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κάιρο ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισ. δολάρια ετησίως.

Ο Τραμπ έχει υποδεχθεί ήδη τον Σίσι στον Λευκό Οίκο πριν από 2 χρόνια. Γυρνώντας τη σελίδα των επικρίσεων της κυβέρνησης Ομπάμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε τότε εγκωμιάσει τον ρόλο του Σίσι, ο οποίος ηγείται της Αιγύπτου με σιδηρά πυγμή. «Θέλω όλοι να γνωρίζουν, πως υποστηρίζουμε ξεκάθαρα τον πρόεδρο Σίσι, έκανε φανταστική δουλειά σ' ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο», είχε δηλώσει.

Ο Λευκός Οίκος είχε χαιρετίσει ιδιαίτερα «τις θαρραλέες προσπάθειες» του Αιγύπτιου Προέδρου «για να προωθήσει μια μετριοπαθή αντίληψη του ισλάμ». Το 2013 ο πρώην αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων είχε καθαιρέσει τον προκάτοχό του, τον Μοχάμεντ Μόρσι, πριν εκλεγεί έναν χρόνο αργότερα στην προεδρία.