Κατακραυγή στη Βραζιλία για τον εορτασμό του πραξικοπήματος

Κατακραυγή στη Βραζιλία για τον εορτασμό του πραξικοπήματος

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου έδωσε εντολή να τιμηθεί η επέτειος

Με οργή απαντούν τα θύματα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Απριλίου 1964 στη Βραζιλία, μετά τις εντολές του προέδρου Μπολσονάρου προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να σχεδιάσουν εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, υπήρξε επικεφαλής του στρατού και έχει εκφραστεί πολλές φορές υπέρ του πραξικοπήματος (1964-1985) που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Όπως μάλιστα αναφέρει η δημοσιογράφος Hildegard Angel, της οποίας ο αδερφός Stuart βασανίστηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ενώ η μητέρα της Zuzu σκοτώθηκε σε τροχαίο που σκηνοθέτησαν στρατιωτικοί πράκτορες «το να γιορτάζει η Βραζιλία το πραξικόπημα είναι σαν να καθιερώνει η Γερμανία "την ημέρα του Χίτλερ". Θέλω να φύγω από τη χώρα. Θέλουν να ξαναγράψουν και να αλλοιώσουν την ιστορία, να πουλήσουν ψέμματα στα παιδιά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ζήτησε από τον υπ. Άμυνας να γίνουν οι «προσήκοντες εορτασμοί» το προσεχές Σαββατοκύριακο αν και άφησε την πρωτοβουλία στους επικεφαλείς των ενόπλων δυνάμεων για τις ακριβείς «εορταστικές» εκδηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι τέτοιοι εορτασμοί του πραξικοπήματος είχαν διαγραφεί από το στρατιωτικό καλεντάρι της χώρας κατά τη διακυβέρνηση της Dilma Roussef, που είχε μάλιστα φυλακιστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.