Ερντογάν: Μετά τις εκλογές τζαμί η Αγία Σοφία, δεν θα υπάρξει ξανά Κωνσταντινούπολη

Ερντογάν: Μετά τις εκλογές τζαμί η Αγία Σοφία, δεν θα υπάρξει ξανά Κωνσταντινούπολη

«Η αλλαγή ονόματος της Αγιά Σοφιάς χρειάζεται την έγκρισή μας» απαντά η UNESCO

Την αλλαγή του ονόματος της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη προς κατοίκους της Τραπεζούντας, σύμφωνα με το sigmalive.

«Ρωτούν "ακόμη στην Αγία Σοφία μπαίνουν με εισιτήριο;" Όχι, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στην Αγία Σοφία. Και όχι μόνο δεν θα υπάρχει εισιτήριο αλλά μετά τις εκλογές θα επιστρέψουμε στην Αγία Σοφία το πραγματικό της όνομα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα καταργήσουμε τον τίτλο "μουσείο" και θα δώσουμε πίσω στην Αγία Σοφία τον τίτλο της, το όνομα "τζαμί"».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η πόλη αυτή δεν θα γίνει ποτέ πάλι «Κωνσταντινούπολη» και ότι το όνομά της είναι «Ισλαμπούλ». «Εδώ –με την άδεια του Αλλάχ- δεν θα γίνει ποτέ Κωνσταντινούπολη. Το όνομα τούτου του τόπου εδώ είναι Ισλαμπούλ (πόλη του Ισλάμ). Έτσι την ξέρετε. Κι έτσι θα λέγεται».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για τα υψίπεδα του Γκολάν. «Εσύ ποιανού οικόπεδο σηκώνεσαι και με μία υπογραφή το δίνεις στο Ισραήλ; Το 1967 τα ΗΕ πήραν μία απόφαση. Και πώς γίνεται εσύ, ενώ η απόφαση αυτή λέει ότι ανήκει εξ ολοκλήρου στη Συρία, να το δίνεις πεσκέσι (δώρο) στο Ισραήλ;».

UNESCO: Η αλλαγή ονόματος της Αγιά Σοφιάς χρειάζεται την έγκρισή μας

Την αντίδραση της UNESCO προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί αλλαγής του ονόματος της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Σύμφωνα με το sigmalive που επικαλείται δηλώσεις που έγιναν στο ρωσικό Σπουτνικ.

Όπως επισημαίνει πηγή που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ», μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει την έγκριση του διεθνούς οργανισμού, δηλ. της διεθνούς ‘ομπρέλας’ προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», αναφέρει η πηγή της UNESCO.