Ερντογάν: Θα ονομάσουμε την Αγία Σοφία «Τζαμί»

Ερντογάν: Θα ονομάσουμε την Αγία Σοφία «Τζαμί»

«Αυτή τη στιγμή πυρπολούν, επιτίθενται σε τζαμιά, ένα σωρό πράγματα γίνονται»

Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί… κατ’ όνομα, ανακοίνωσε απόψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι TGRT ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε κατά την προεκλογική περίοδο από φανατικούς ισλαμιστές να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τέμενος, σύμφωνα με το sigmalive.

«Μετά τις εκλογές η είσοδος στην Αγία Σοφία θα είναι δωρεάν. Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία προς τους επισκέπτες όχι ως μουσείο αλλά ως τζαμί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίκληση φανατικών μουσουλμάνων για κατάργηση του εισιτηρίου προκειμένου να μπαίνουν στην Αγία Σοφία να προσευχηθούν.

«Δεν είναι μία παράλογη πρόταση, μπορεί να γίνει, γιατί όχι; Εύκολα μπορεί να γίνει. Μόνο που αντί για ‘μουσείο’ θα την ονομάσουμε ‘Τζαμί Αγία Σοφία’. Όπως έρχονται οι τουρίστες στο Μπλε Τζαμί και δεν πληρώνουν, το ίδιο και στο Σουλεϊμάνιγε ή στο τζαμί Φατίχ, το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Αγία Σοφία. Θα βγει από το καθεστώς του μουσείου. Εξάλλου γνωρίζετε ότι το καθεστώς αυτό δόθηκε πολύ μετά. Αυτό ήταν μία νοοτροπία του κεμαλικού κόμματος και αυτή τη νοοτροπία εμείς θα την αλλάξουμε», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε τζαμί, καθώς αυτό θα είχε μεγάλο κόστος για την Τουρκία. «Δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αλλά τί κόστος θα έχει αυτό; Δεν βρίσκω σωστό να τα εξηγήσω εδώ αυτά, αλλά αυτό θα έχει κόστος και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά. Άραγε όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (η Αγία Σοφία), σκέφτονται τί θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;», ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι η αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας θα επιφέρει έντονες αντιδράσεις, ακόμη και εκδικητικές ενέργειες εναντίον τζαμιών σε όλον τον κόσμο.

«Αυτή τη στιγμή πυρπολούν, επιτίθενται σε τζαμιά, ένα σωρό πράγματα γίνονται… Τα λένε αυτά χωρίς να σκεφτούν, τα λένε χωρίς να υπολογίζουν. Να με συγχωρούν, αλλά όλοι αυτοί δεν γνωρίζουν τον κόσμο. Ποιους έχουμε απέναντί μας. Γι’ αυτό ως πολιτικός ηγέτης, πριν μπω σε τέτοια παιχνίδια, κοιτάζω να μη χάσω την κατεύθυνσή μου», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας στροφή 180 μοιρών μέσα σε μόλις 5 ημέρες.

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου για την Αγία Σοφία έγινε πρώτη είδηση απόψε στα ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.