Ένας πρωταθλητής του τένις πίσω από τα διασημότερα casual παπούτσια

Ένας πρωταθλητής του τένις πίσω από τα διασημότερα casual παπούτσια

Η «γέννηση» των δημοφιλών Stan Smith πριν από μισό αιώνα

Ποιος θα φανταζόταν πριν από 50 και πλέον χρόνια, ότι ένας πρωταθλητής στο τένις τη δεκαετία '60 και '70, θα έβαζε την «υπογραφή» του σε ένα από τα διασημότερα αθλητικά παπούτσια σε όλον τον κόσμο μέχρι και τις μέρες μας!

Ο λόγος για τον Αμερικανό Stan Smith που γεννήθηκε στην Πανσαντόνα της Καλιφόρνια στις 14/12/1946 και ο οποίος ασχολήθηκε επαγγελματικά με το αγαπημένο του άθλημα, το τένις. Στην πλούσια καριέρα του ο Smith κατέκτησε δεκάδες τίτλους, συχνά αγωνιζόμενος στο πλάι του Βob Lutz φτιάχνοντας ένα από τα καλύτερα «δίδυμα» στην ιστορία του αθλήματος.

Ωστόσο μία αγωνιστική του επιτυχία ήταν αυτή που εκτόξευσε την υστεροφημία του μέχρι σήμερα και για πολλά χρόνια ακόμα, όπως φαίνεται... Ο λόγος για την κατάκτηση του τουρνουά Wimbledon το 1972 και η νίκη του στον τελικό επί του Ρουμάνου Ilie Nastase, που έμεινε στην ιστορία των τελικών των Grand Slam.

Ήταν τότε που η κορυφαία αθλητική εταιρεία ένδυσης Adidas, πλησίασε τον Stan Smith και του πρότεινε να «ονοματίσει» τα λευκά δερμάτινα παπούτσια τένις που είχε λανσάρει ώστε να βοηθήσει στην προώθησή τους. Λίγα χρόνια νωρίτερα (συγκεκριμένα το 1965), η εταιρεία είχε ονομάσει τα εν λόγω παπούτσια «Haillets», από έναν άλλον διάσημο τενίστα της δεκαετίας του ’60, τον Γάλλο Robert Haillet χωρίς όμως την κατοχύρωση του ονόματος ενώ το 1967, προστίθεται στο πίσω μέρος του παπουτσιού το γνωστό πράσινο «μαξιλαράκι» για την προστασία του αχίλλειου τένοντα.

Όταν ο Haillet αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, έγινε η κρούση στον Smith, που δέχθηκε την πρόταση και τότε γεννήθηκαν και επίσημα τα «Adidas Stan Smith». Με αυτήν την ονομασία είναι στην κυκλοφορία από το 1972 έως σήμερα, με ένα διάλειμμα από το 2011 έως το 2014.

Ο Stan Smith, ηλικίας 72 ετών σήμερα, βρέθηκε στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις για αρκετά χρόνια μετά το 1973 ενώ όταν αποσύρθηκε, άνοιξε ακαδημία τένις στη Νότια Καρολίνα και το 1987 μπήκε στο Tennis Hall of Fame.

Τα χαρακτηριστικά του παπουτσιού που το έκαναν τόσο δημοφιλές

Τα «Adidas Stan Smith», όπως προαναφέραμε, είναι φτιαγμένα από δέρμα ενώ στις αρχές του '70 είχαν στη γλώσσα του παπουτσιού το πρόσωπο του Stan Smith με το όνομα Haillet από πάνω, κάτι που άλλαξε και έγινε όπως είναι σήμερα. Το πάνω μέρος του παπουτσιού και τα κορδόνια είναι λευκού χρώματος, ενώ σε αντίθεση με τα άλλα παπούτσια της adidas, τα «Stan Smith» δεν διαθέτουν τις χαρακτηριστικές τρεις γραμμές στο πλάι παρά μόνο τις μικρές τρύπες για εξαερισμό του ποδιού. Είναι σημαντικό ότι στο παπούτσι που έχει τόσο μεγάλη διάρκεια «ζωής», δεν έχουν γίνει σχεδιαστικές αλλαγές ούτε κατασκευαστικές! Μόνο οι χρωματικές εκδόσεις διαφέρουν, με το λευκό-πράσινο να παραμένει το πιο κλασικό και πιο δημοφιλές ανά τον κόσμο. Πλέον κυκλοφορούν σε χρώματα μπλε, κίτρινο, μαύρο ενώ οι πωλήσεις τους, τους έχουν χαρίσει μία θέση στα βραβεία Γκίνες.