Οι πλημμύρες απειλούν χιλιάδες κατοίκους της Μοζαμβίκης

Οι πλημμύρες απειλούν χιλιάδες κατοίκους της Μοζαμβίκης

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από τον κυκλώνα Ιντάι

Τα συνεργεία διάσωσης κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να σώσουν τη ζωή χιλιάδων πολιτών της Μοζαμβίκης που στριμώχνονται στις σκεπές κτιρίων και στα δέντρα, προκειμένου να αποφύγουν τα ορμητικά νερά από τις πλημμύρες, η στάθμη των οποίων ανεβαίνει επικίνδυνα.

Η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από την τεράστια καταστροφή που έχει προκαλέσει ο κυκλώνας Ιντάι, που χτύπησε τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε το περασμένο σαββατοκύριακο και στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων με πολλούς ακόμα να αγνοούνται.

Στη Μοζαμβίκη έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γίνεται έκκληση για διεθνή βοήθεια. Στο λιμάνι της Μπέιρα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, έχει φτάσει το ναυτικό της Ινδίας ενώ στην αποκατάσταση ζημιών συνδράμει και η αεροπορία της Νοτίου Αφρικής με αποστολές διασωστών αλλά και έρευνας. Βάρκες και ελικόπτερα σώζουν εγκλωβισμένους κατοίκους, ενώ ο πρόεδρος Φιλίπε Νιούσι προειδοποιεί ότι τα κύματα μπορεί να φτάσουν τα 8 μέτρα ύψος.

Ανθρωπιστική βοήθεια έχει αναπτυχθεί στη Μπέιρα, ωστόσο οι προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνονται καθώς έχουν κοπεί οι επικοινωνίες για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, δεν υπάρχει ηλεκτρισμός ενώ μεγάλες περιοχές έχουν καλυφθεί από το νερό.

Στην πόλη Μπούζι, 200.000 κατοίκων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καλυφθεί από τόνους νερού καθώς η βροχή συνεχίζει να πέφτει με καταρρακτώδεις ρυθμούς.