Η δράση των αμερικανικών drones στην Υεμένη και η μονάδα που υπάρχει στη Λάρισα

Η δράση των αμερικανικών drones στην Υεμένη και η μονάδα που υπάρχει στη Λάρισα

Γερμανικό δικαστήριο έδωσε εντολή να ερευνηθεί η δράση των μη επανδρωμένων σκαφών των ΗΠΑ

Το δικαστήριο της πόλης Münster στην Γερμανία εκδίκασε μια υπόθεση που «καίει» μονάδα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και προκαλεί εύλογα ερωτήματα και για ανάλογη μονάδα που εδρεύει στην Λάρισα

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την DW, το γερμανικό δικαστήριο την Τρίτη εκδίκασε υπέρ τριών εναγόντων από την Υεμένη που πιστεύουν πως οι συγγενείς τους σκοτώθηκαν σε μια επιδρομή αμερικανικών drone το 2012, τα οποία απογειώθηκαν από την Γερμανία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Münster διέταξε πως η Γερμανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» ώστε να διαπιστώσει εάν οι αμερικανικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της αεροπορικής βάσης Ramstein είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι το Βερολίνο θα πρέπει, εάν είναι απαραίτητο, να πιέσει την Ουάσινγκτον να τηρήσει το διεθνές δίκαιο στις επιδρομές με drone.

Η υπόθεση τέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για λογαριασμό μιας οικογένειας από την περιοχή Hadramawt της ανατολικής Υεμένης.

Οι ενάγοντες ανέφεραν ότι η Γερμανία ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τους θανάτους δύο μελών της οικογένειας, με τη βάση στη νοτιοδυτική Γερμανία να λειτουργεί ως προωθημένος σταθμός για αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις από τις ΗΠΑ.

Τα πλήγματα των αμερικανικών drone στην Υεμένη έχουν στόχευαν μέλη της Αλ Κάιντα, αλλά έχουν προκύψει αμφιβολίες σχετικά με το εάν στόχευαν άτομα με «συνεχή λειτουργία μάχης». Μια τέτοια λειτουργία θεωρείται ως ένα νόμιμο κατώτατο όριο για την αποτροπή αμάχων που συνδέονται μεν, αλλά δεν αγωνίζονται, για ένοπλες ομάδες, να υποβάλλονται σε εξωδικαστικές εκτελέσεις.

«Η απόφαση του δικαστηρίου του Münster είναι ένα σημαντικό βήμα προς την τοποθέτηση  περιορισμών στο πρόγραμμα των drone όπως γίνεται μέσω του Ramstein», δήλωσε ο Andreas Schüller, δικηγόρος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η Γερμανία πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την ευθύνη της για αυτά τα πλήγματα» πρόσθεσε.

Νωρίτερα στην υπόθεση, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι ο Ράμσταϊν χρησιμοποιήθηκε για τα πλήματα των drone. Το δικαστήριο του Münster διαφώνησε, αποφασίζοντας ότι τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η βάση είχε «κεντρικό ρόλο» στην αναμετάδοση δεδομένων ελέγχου πτήσης.

Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε αίτημα για γενική απαγόρευση της χρήσης του Ramstein για αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Εν τω μεταξύ, το δικαστήριο απέρριψε την καταγγελία ενός ενάγοντος από τη Σομαλία ως απαράδεκτη και αβάσιμη. Οι δικαστές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν εάν η γερμανική κυβέρνηση παρέλειψε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ή αν ο πατέρας του ενάγοντος είχε σκοτωθεί.

Τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε τον περασμένο Μάρτιο στο news.gr θα ήταν απλά για συνεκπαίδευση που θα διαρκούσε για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, ωστόσο τα αμερικανικά αεροσκάφη είναι ακόμα στην Λάρισα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αυξηθεί και ο αριθμός τους.

Τα MQ-9 Reaper μπορούν να επιτηρούν επί της ουσίας αθέατα διάφορους στόχους από ύψος 7 χιλομέτρων ενώ μπορούν να εκτελέσουν και αποστολές κρούσης μεταφέροντας 4 αντιαρματικούς πυραύλου Hellfire ή δύο καθοδηγούμενες από λέιζερ βόμβες των 230 κιλών. Μπορεί επίσης να φέρει δύο «έξυπνες» βόμβες καθοδηγούμενες από GPS προς τον στόχο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...