Ενοχλημένη η Άγκυρα από την αντίδραση της Αθήνας στο «γκιαούρηδες»

Ενοχλημένη η Άγκυρα από την αντίδραση της Αθήνας στο «γκιαούρηδες»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δεν ταιριάζει με το κλίμα καλής γειτονίας που προσπαθούμε να αναπτύξουμε»

Την αντίδραση της Αθήνας, προκάλεσε το εθνικιστικό παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στη Σμύρνη στην οποία έκανε λόγο για απαράδεκτες αναφορές. Τώρα η Τουρκία αντιδρά με τη σειρά της για την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς την «ατυχή».

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «δεν ταιριάζει με το κλίμα καλής γειτονίας που προσπαθούμε (σ.σ. οι Τούρκοι) να αναπτύξουμε».

«Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας», είχε ει στην ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε με παραπομπή στη Μικρασιατική καταστροφή:

«Σμύρνη! Που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς. Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει», απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...