Ερντογάν: Αν πάτε να κάνετε την Ισταμπούλ, Κωνσταντινούπολη θα φύγετε σε φέρετρα

Ερντογάν: Αν πάτε να κάνετε την Ισταμπούλ, Κωνσταντινούπολη θα φύγετε σε φέρετρα

Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα μεγάλες περιοχές σε Αιγαίο, Ρόδο και Καστελόριζο ανήμερα της 25ης Μαρτίου

Η Τουρκία και ο πρόεδρός της Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζουν να διατηρούν την ένταση μέσω προκλητικών δηλώσεων αλλά και παράνομων ενεργειών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε εκδήλωση για τα 104 χρόνια από την νίκη της Τουρκίας επι των συμμάχων της Αντάντ στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο είπε μεταξύ άλλων σύμφωνα με την Hurriyet πως «δεν μπορείτε να κάνετε την Ισταμπουλ, Κωνσταντινούπολη. Οι πρόγονοί σας έφυγαν μέσα σε φέρετρα. Αν έρθετε σαν τους προγόνους σας θα πάθετε το ίδιο μην έχετε αμφιβολίες»

Σε άλλο δεν σημείο της ομιλίας του έδειξε πόσο έχει ενοχληθεί η Τουρκία από τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς επεσήμανε πως: «Προσπαθούν πατήσουν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και να μας δοκιμάσουν».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις του ιδίου περί γκιαούριδων.

Συγκεκριμένα, σε προεκλογική ομιλία του από τη Σμύρνη, έχοντας στο πλευρό του τον ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων» Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε «Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας. Σμύρνη! Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!», σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Ο Ερντογάν κατά την διάρκεια της ομιλίας του προέβαλλε σε γιγαντοοθόνη βίντεο με αποσπάσματα από το μανιφέστο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας και αλλοιωμένο οπτικοακουστικό υλικό από τις επιθέσεις στα τεμένη.Ακόμη τόνισε ότι ο Μπρέντον Τάραντ απειλούσε τους Τούρκους μουσουλμάνους, προσθέτοντας ότι είχε επισκεφτεί δύο φορές την Τουρκία και είχε απειλήσει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη.«Δεν θέλουμε να δούμε ξανά μια σύγκρουση ανάμεσα στον σταυρό και στην ημισέληνο» τόνισε.

Η Τουρκία όμως προκαλεί και παραβιάζοντας το σχετικό μορατόριουμ με την Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο οι δύο χώρες θα σέβονται τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές η μία της άλλης και δεν θα προχωρούν σε ασκήσεις τις ημέρες εκείνες. Δεσμεύει περιοχές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ανήμερα της 25ης Μαρτίου

Η Άγκυρα παραβιάζοντας λοιπόν αυτό το μορατόριουμ και αμφισβητώντας την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου προχωρά σε παράνομες δεσμεύσεις περιοχών στις 20 νότια και δυτικά της Κύπρου, στις 22 και 25 Μαρτίου νότια της Μεγαλονήσου και ανήμερα της 25ης Μαρτίου νότια του Καστελορίζου και ανατολικά της Ρόδου.