Ο Μπαράκ Ομπάμα εξηγεί πώς να παραμένεις χαλαρός κάτω από πίεση

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξηγεί πώς να παραμένεις χαλαρός κάτω από πίεση

«Ακόμα κι αν κάνουμε λάθος, θα βρούμε τρόπο να το διορθώσουμε, κάτι θα μάθουμε από αυτό»

πρώην αμερικανός πρόεδρος μνημονεύεται σήμερα και για τον τρόπο που έμοιαζε πάντα ήρεμος και ατάραχος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

«Νo drama Obama» τον αποκαλούσε χαρακτηριστικά ο αμερικανικός Τύπος, και όχι πάντα για καλό, καθώς έμοιαζε πως τίποτα δεν μπορούσε να χαλάσει τη ζαχαρένια του. Προσφάτως λοιπόν, σε συνέδριο τεχνολογίας στο Σολτ Λέικ Σίτι που διοργάνωσε η Qualtrics, ο Ομπάμα αποκάλυψε πως είχε κάποια τρικ στη φαρέτρα του για να εμφανίζεται χαλαρός.

Στα νιάτα του δεν ήταν εξάλλου καθόλου έτσι, καθώς ήταν ένας νεαρός γεμάτος άγχος και αγωνίες. Κάτι που συνέβη εξάλλου και σε αρκετές κρίσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, μόνο που είχε πάντα τον τρόπο του να μην το δείχνει στον κόσμο. Όπως έκανε στην κρίση με τα πυρηνικά του Ιράν, όπου παρά τους φόβους του, έμοιαζε ατάραχος στον φακό.

Αφού έμαθε λοιπόν πως να νιώθει άνετα ακόμα και σε στρεσογόνες καταστάσεις, ο Ομπάμα είπε πως σταμάτησε να φοβάται για τα πιθανά λάθη του. Στη δεύτερη θητεία του όλα αυτά, όταν εξοικειώθηκε με τα της προεδρίας: «Ακόμα κι αν κάνουμε λάθος, θα βρούμε τρόπο να το διορθώσουμε, κάτι θα μάθουμε από αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Η αυτοπεποίθησή του δεν εδραζόταν όμως μόνο στην πείρα που απέκτησε. Κάθε άλλο! Είχε και τρεις στρατηγικές κατά νου, τεχνικές που «δεν ήταν χρήσιμες για μένα για να κάνω τη δουλειά μου ή να λύνω τα προβλήματα, αλλά ήταν σχεδιασμένες για να καταπολεμώ το άγχος».

Η πρώτη έχει να κάνει με τη μάθηση. Πέρνα χρόνο ως μαθητευόμενος, μας λέει, συλλέγοντας πληροφορίες από ανθρώπους που ξέρουν περισσότερα από σένα για το θέμα που σε ενδιαφέρει. Ο Ομπάμα εξομολογήθηκε πως έκανε ερωτήσεις και δεν σταματούσε να ρωτά μέχρι να κατανοήσει πλήρως το θέμα, ζητώντας από τους συμβούλους του ακόμα και να το «κάνουν λιανά» ή να του το εξηγούν με απλούς, καθημερινούς όρους.

Η δεύτερη τεχνική έχει να κάνει με τον βαθμό προσήλωσης στο πρόβλημα. «Κάνε τα μαθήματά σου», είπε χαρακτηριστικά, ώστε να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να μπορείς να διαχειρίζεσαι προβλήματα και ενδεχόμενα λάθη με ήρεμο τρόπο.

Η τρίτη και καλύτερη; Μη γεμίζεις το κεφάλι σου με όσα λένε οι άλλοι για σένα, είτε καλά είτε κακά. Δούλεψε γι’ αυτό που σε έχουν προσλάβει, όχι για τον εαυτό σου. «Ο τρόπος που το εξηγώ στις κόρες μου είναι, ειρωνικά, λέγοντας πως πρέπει να αφήνεις τον εγωισμό σου έξω από ό,τι κάνεις. Αυτό θα σε απελευθερώσει και θα μπορείς έτσι να αποδίδεις καλύτερα και πιο άνετα».