«Ο Ερντογάν είναι η φωνή των απανταχού καταπιεσμένων»

«Ο Ερντογάν είναι η φωνή των απανταχού καταπιεσμένων»

Τουρκική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στη Νέα Ζηλανδία

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η αντιπροσωπεία που τους συνοδεύει αναχώρησαν για τη Νέα Ζηλανδία όπου σημειώθηκε η αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση σε δυο τζαμιά σύμφωνα με το trt.tr.

«Καλούμε όλο τον κόσμο να ορθώσει ανάστημα απέναντι στην έχθρα προς το Ισλάμ, στην ξενοφοβία, τον εξτρεμισμό και τον ρατσισμό», είπε ο Οκτάι στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ της Ιστάνμπουλ.

Στις σημερινές παγκόσμιες συνθήκες η λήψη αποτελεσματικών μέτρων κατά των προβλημάτων που πηγάζουν από την έχθρα προς το Ισλάμ δεν είναι απλώς αναγκαία, αλλά ζωτική, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος.

Μια άλλη θλιβερή πτυχή του συμβάντος είναι ότι οι τρομοκράτες οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι σχεδίαζαν αυτήν την θηριωδία εδώ και δυο χρόνια, έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό Έθνος, την Τουρκία και την ιστορία μας, σημείωσε και πρόσθεσε τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας ο οποίος είναι η φωνή των απανταχού καταπιεσμένων είναι ένας ηγέτης ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού και εργάζεται νυχθημερόν με την αντίληψη ότι μόνο ο Αλλάχ θα πάρει την ζωή που ο Αλλάχ την δίνει. Το Έθνος μας, όπως πάντα, θα προστατεύσει τον ηγέτη του και δεν θα επιτρέψει τέτοιες βρόμικες επιχειρήσεις».

Η Τουρκία, ούσα χώρα που έχει χάσει πολλούς ανθρώπους λόγω της τρομοκρατίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έχει αντιταχθεί σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, θα σταθεί στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας στον αγώνα που θα δώσει κατά της τρομοκρατίας και στα βήματα που θα κάνει, δήλωσε ο Οκτάι.

«Δυστυχώς αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε έδειξε ξανά ότι η έχθρα προς το Ισλάμ δεν έχει όρια. Από εδώ καλούμε όλο τον κόσμο να ορθώσει ανάστημα απέναντι στην έχθρα προς το Ισλάμ, στην ξενοφοβία, τον εξτρεμισμό και τον ρατσισμό», συμπλήρωσε.

Ο Οκτάι είπε ότι πηγαίνουν στη Νέα Ζηλανδία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δείξουν ότι η Τουρκία η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας βρίσκεται στο πλευρό του νεοζηλανδικού λαού και για να εκφράσουν αυτοπροσώπως συλλυπητήρια.

Ο Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση εκ μέρους όλων των Μουσουλμάνων και είχε πει ότι θα μεταβούν εκεί ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν με διαφορά δέκα λεπτών σε δυο τζαμιά στην πόλη Κράισττσερτς κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.