Τα σημάδια που αποκαλύπτουν τον εργασιομανή

Τα σημάδια που αποκαλύπτουν τον εργασιομανή

Πότε το πάθος για δουλειά μετατρέπεται σε εμμονή;

Πότε άραγε το πάθος για δουλειά και προσωπική και συλλογική εξέλιξη μετατρέπεται σε εμμονή;

Πότε από επαγγελματικό καπρίτσιο μεταμορφώνεται σε επιζήμια για το σώμα και το πνεύμα κατάσταση;

Αν πιστέψουμε την ψυχοθεραπεύτρια Ana Jovanovic που ειδικεύεται στην εργασιομανία, μπορεί ο όρος να αποδίδεται ελαφρά τη καρδία σε όποιον δουλεύει πολύ, το φαινόμενο όμως και υπαρκτό είναι και τρομακτικές επιπτώσεις ενέχει για τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ψυχική υγεία.

Αυτό μας λέει η ειδικός του κέντρου ψυχικής υγείας Nobel Coaching and Tutoring αποκαλύπτοντας 5 σημάδια που οφείλουν να μας ψυλλιάσουν πως κάτι δεν πάει καλά με την εργασιακή μας εμμονή.

«Ο εργασιομανής νιώθει άγχος και ανησυχία όταν δεν δουλεύει»: Ο εργασιομανής αντλεί ικανοποίηση από την πράξη και όχι το αποτέλεσμα, κάτι που του δίνει μια αίσθηση ανακούφισης και νοήματος. Αν δεν νιώθετε καλά στον ούτως ή άλλως λιγοστό ελεύθερο χρόνο σας, υποδεικνύει, ώρα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

«Ο εργασιομανής κάνει πάντα τη δουλειά την πρώτη προτεραιότητά του»: Αν βάζεις τη δουλειά πάνω από την οικογένεια, τον χρόνο για τον εαυτό σου, ακόμα και τη σωματική σου υγεία, τα πράγματα δεν είναι ελπιδοφόρα. «Ο εργασιομανής επιλέγει τη δουλειά πάνω από οτιδήποτε άλλο. Κι ενώ το να δουλεύει συνεχώς μπορεί να είναι πολύ σκληρό, είναι ακόμα σκληρότερο όταν δεν δουλεύει».

«Ο εργασιομανής αφήνει λίγο ως και καθόλου χρόνο για τις άλλες πλευρές της ζωής»: Ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι καθόλου ελεύθερος για τους εργασιομανείς, τονίζει, καθώς προσπαθούν να απασχολούνται συνέχεια και να μην υπάρχουν κενά στο πρόγραμμά τους. «Δημιουργούν συστήματα σχέσεων όπου οι άλλοι τους χρειάζονται συνεχώς» και αποτυγχάνουν να αφιερώσουν χρόνο σε οικογένεια, φίλους, χόμπι ή ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό.

«Ο εργασιομανής δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα»: Όπως και με τους περισσότερους εθισμούς, επισημαίνει η Jovanovic, ο εργασιομανής δεν θα ισχυριστεί ποτέ πως είναι κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, θα κατηγορήσει τις περιστάσεις: «Το να δουλεύεις πολλές ώρες είναι ένας κοινωνικά αποδεκτός τρόπος να καταπιέσεις τα άλλα σημαντικά προβλήματα της ζωής σου».

«Ο εργασιομανής δεν είναι ευτυχισμένος»: Οι άνθρωποι που έχουν πάθος για τη δουλειά τους και αφιερώνουν ένα καλό κομμάτι της ενέργειάς τους σε ό,τι κάνουν δεν είναι εργασιομανείς. Ο τρόπος να καταλάβεις τον εργασιομανή, εξηγεί, είναι από το γεγονός ότι δεν είναι χαρούμενος: «νιώθει μια ακατανίκητη ανάγκη να εργάζεται υπερβολικά», με σκοπό να «ναρκώσει τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν όταν δεν εργάζεται»…