Αποτυχία η σύνοδος Κιμ-Τραμπ παραδέχεται η Πιονγκγιάνγκ

Αποτυχία η σύνοδος Κιμ-Τραμπ παραδέχεται η Πιονγκγιάνγκ

Για πρώτη φορά τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας τοποθετούνται για τη συνάντηση

To επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας παραδέχτηκε για πρώτη φορά σήμερα την αποτυχία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής μεταξύ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Φεβρουαρίου στο Ανόι.

"Η κοινή γνώμη εδώ και στο εξωτερικό εκφράζει λύπη, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τη σύνοδο κορυφής που τερματίστηκε, χωρίς να υπάρξει συμφωνία", γράφει σε άρθρο του το πρακτορείο KCNA, το οποίο δεν είχε αναφερθεί μέχρι σήμερα στην αποτυχία της ιστορικής συνάντησης μεταξύ των δυο ηγετών στις 28 Φεβρουαρίου στο Ανόι. "Ο κόσμος εδώ στη χώρα και στο εξωτερικό, που ήλπιζε στην επιτυχία και σε καλά αποτελέσματα από τη δεύτερη σύνοδο κορυφής DPRK-US στο Ανόι, εκφράζει λύπη επιρρίπτοντας ευθύνες στις ΗΠΑ για την ολοκλήρωση της συνόδου χωρίς να υπάρξει συμφωνία", γράφει η Rodong Sinmun, η εφημερίδα του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών.

Η εφημερίδα χρησιμοποίησε πύρινη ρητορική κατά της Ιαπωνίας, κατηγορώντας την ότι επεδίωκε "απεγνωσμένα την διακοπή" των σχέσεων μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον και ότι "χειροκροτεί" την κατάρρευση της συνόδου. Μετά την αποτυχία της συνάντησης, η Ιαπωνία, σύμμαχος των ΗΠΑ, εστίασε στον σκεπτικισμό για το μέλλον της διπλωματίας σε σχέση με το πυρηνικό θέμα, με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα.

Νέα δραστηριότητα εντοπίστηκε σε εργοστάσιο παραγωγής των πρώτων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρεας Κορέας, το βεληνεκές των οποίων μπορεί να φθάσει τις ΗΠΑ, γράφουν οι εφημερίδες JoongAng Ilbo και Donga Ilbo της Νότιας Κορέας, επικαλούμενες βουλευτές. Στο τέλος της συνόδου κορυφής που αφιερώθηκε στο ακανθώδες θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν αποχαιρετίστηκαν με τη διαπίστωση ότι διαφωνούν.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε αποδώσει την αποτυχία της συνόδου στις απαιτήσεις της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον Τραμπ, για άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα. Στο τέλος της συνόδου, τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν απλά, ότι η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον δέχτηκαν να συνεχίσουν τις "παραγωγικές" τους συνομιλίες για το πυρηνικό θέμα.

Αυτή την εβδομάδα, η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 75 λεπτών για την διπλωματική πολιτική του Κιμ Γιονγκ Ουν απέναντι στον Τραμπ, χωρίς όμως να κάνει λόγο για την αποτυχία του συνόδου του Ανόι. Σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς, η Βόρεια Κορέα τελείωσε την ανακατασκευή μιας εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων, την οποία είχε αρχίσει να διαλύει.

Οι ΗΠΑ έδειχναν ωστόσο να θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη για την αντίδρασή του, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε διφορούμενα: "θα δούμε, θα σας πούμε σε σχεδόν έναν χρόνο".