Ακάρ: Είμαστε περήφανοι για την «Γαλάζια Πατρίδα», ενημερώσαμε τους Έλληνες

Ακάρ: Είμαστε περήφανοι για την «Γαλάζια Πατρίδα», ενημερώσαμε τους Έλληνες

Παράνομη NAVTEX για δέσμευση περιοχής νότια του Καστελόριζου

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

Σύμφωνα με το sigmalive, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Ελλάδα είχε ενημερωθεί για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» κατά το στάδιο της προετοιμασίας της. «Στο θέμα (των ασκήσεων) δεν υπάρχει κάτι κρυφό. Ενημερώνουμε όλους τους συνομιλητές μας, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων, μιλάμε, συναντιόμαστε. Όσον αφορά την άσκηση που πραγματοποιήσαμε (Γαλάζια Πατρίδα), ενημερώσαμε τους συνομιλητές μας στην Ελλάδα ήδη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και υπό το πλαίσιο αυτό προβήκαμε στις συγκεκριμένες δραστηριότητες», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε πάντως αρκετά επιτυχημένη την άσκηση, καθώς κατέδειξε ταυτόχρονα σε 3 θάλασσες την ισχυρή παρουσία της Τουρκίας. «Δείξαμε πραγματικά την παρουσία μας ταυτόχρονα σε 3 θάλασσες και αυτό για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και για το ιερό μας έθνος αποτελεί πηγή ικανοποίησης και υπερηφάνειας», τόνισε.

Αναφορικά με το «καυτό» θέμα των εξοπλισμών και την πολεμική μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ για τους S-400, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε για άλλη μια φορά με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι υπογραφές έπεσαν και ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα αρχίσει η εγκατάσταση του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος στην Τουρκία. Ωστόσο, η τοποθεσία ακόμη εξετάζεται, είπε.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει από τη δεκαετία του ’90 πυραυλικές απειλές, επομένως δεν είναι απλά επιλογή αλλά ανάγκη να διαθέτει ένα αντι-πυραυλικό σύστημα.

Και ανακοίνωσε παράλληλα την απόφαση της Άγκυρας να μην αγοράζει πλέον εξοπλιστικά προγράμματα αλλά να είναι μόνο συμπαραγωγός χώρα. «Η Τουρκία βαρέθηκε πλέον με τις αγορές. Θα συνεργαζόμαστε με άλλους στην παραγωγή, θα μεταφέρουμε τεχνολογία, θα γίνουμε κι εμείς παραγωγοί. Γιατί πλέον στο σημείο που έχουμε φτάσει γνωρίζουμε αρκετά», τόνισε.

Ο Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε επίσης «παράνομο» να λένε οι Αμερικανοί ότι δεν θα δώσουν στην Τουρκία τα μαχητικά F-35, τονίζοντας ότι σκέφτονται τρόπο ώστε οι S-400 να μην αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά.

Για το θέμα του αμερικανικού αντι-πυραυλικού συστήματος Patriot, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει τις επαφές με τις ΗΠΑ.

Πάντως η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη την ατζέντα των προκλήσεων και της αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας καθώς με παράνομη NAVTEX δέσμευσε περιοχή νότια του Καστελόριζου για τις 12 Μαρτίου.