Ερντογάν: Η «Γαλάζια Πατρίδα» μας φόβισε τους Έλληνες

Ερντογάν: Η «Γαλάζια Πατρίδα» μας φόβισε τους Έλληνες

«Και Έλληνας και Γάλλος να είναι ο τρομοκράτης, εμείς θα του στρέψουμε το όπλο μας»

Μια εφ’ολης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό 24TV, διάρκειας 2 ωρών!

Μίλησε τόσο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» και την Ελλάδα και τους S-400.

Ως προς την Ελλάδα είπε πως οι Έλληνες...τρόμαξαν από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»!

Συγκεκριμένα δήλωσε πως «πραγματοποιήσαμε μια άσκηση την «Γαλάζια Θάλασσα», περίπου 120 πλοία μας συμμετείχαν στην άσκηση και οι Έλληνες φέρεται να τρόμαξαν . Μα εμείς δεν κάναμε την άσκηση εναντίον σας!

Μα δεν θα κάνουμε ασκήσεις; Ένας στρατιωτικός λαός θα κάνει ασκήσεις στις θάλασσες του.

Τώρα ολοκληρώθηκε η άσκηση και ξεκίνησαν οι επισκέψεις στα λιμάνια. Τώρα ξύπνησαν οι Έλληνες και πραγματοποιούν κατά την άποψη τους ασκήσεις στα νησιά.Εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα κάποιο φόβο. Όμως είμαστε έτοιμοι πάντα».

«Θα συμπράξουμε με χώρες που κάνουν ήδη γεωτρήσεις»

Παράλληλα ο Ερντογάν εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να ψάχνει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατ. Μεσόγειο καθώς τόνισε ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις χώρες που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή για έρευνες και γεωτρήσεις, εννοώντας ενδεχομένως το Κατάρ ή/και τις ΗΠΑ.

«Είμαστε κι εμείς αυτή τη στιγμή σε επαφές με τις χώρες που πραγματοποιούν έρευνες σε εκείνη την περιοχή. Για να εξετάσουμε αν “μαζί μπορούμε να κάνουμε έρευνες; Δεν μπορούμε;” Και θα το δοκιμάσουμε κι αυτό, να συνεργαστούμε μαζί τους, μήπως τα καταφέρουμε. Επομένως, έχουμε μία ευκαιρία να προβούμε σε τέτοια βήματα μαζί. Πρώτα ο Αλλάχ, αυτή τη στιγμή ο “Πορθητής”, ο “Γιαβούζ”, τα γεωτρύπανά μας πιάνουν δουλειά. Και από την άλλη πλευρά, τα ερευνητικά πλοία μας συνεχίζουν στα επίμαχα σημεία τις έρευνές τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι το να βρεις πετρέλαιο δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά.

«Το έθνος μου πρέπει να γνωρίζει κάτι, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που υποστηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Γιατί έχουν διαπράξει προδοσία στην εξωτερική πολιτική και συνεχίζουν. Η εξόρυξη πετρελαίου δεν είναι εύκολη δουλειά. Στο παρελθόν δεν είχαμε πλοία, ούτε για έρευνες, ούτε για γεωτρήσεις. Εφόσον δεν υπήρχαν όλα αυτά, τότε σκεφτήκαμε «εμείς άραγε θα μπορούσαμε να το κάνουμε με κάποιες διεθνείς εταιρείες;’ κι έτσι κάναμε κάποια βήματα στη Μαύρη Θάλασσα. Ας πούμε, φέραμε την Exxon Mobil και έκαναν έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα. Φέραμε τη Shell και έκαναν κι αυτοί έρευνες και ξόδεψαν ένα τεράστιο ποσό. Δηλαδή όχι 50 και 100 που ξοδέψαμε εμείς, εκείνοι ξόδεψαν 150, 200, 250 εκατ. δολάρια. Δεν βρήκαν τίποτα και έφυγαν. Το να βρεις πετρέλαιο δεν είναι τυχαία ή μια εύκολη δουλειά», είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πάντως ότι δεν φοβάται τα έξοδα, όσο και να στοιχίσουν οι έρευνες, στο τέλος τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν κι επίσης θα μπορεί να μισθώσει τα πλοία του σε άλλες χώρες, αποκομίζοντας κι από αυτό όφελος. «Φυσικά τέτοια έξοδα θα γίνουν και 50 και 100 εκατ. δολάρια. Τώρα εδώ θα ανοίξεις ένα πηγάδι, θα ανοίξεις δύο, θα ανοίξεις τρία, στο τέταρτο δεν θα βρεις, στο πέμπτο θα βρεις. Αλλά από τη στιγμή που θα το βρεις και μετά, όλα τα έξοδα που έχεις κάνει σου επιστρέφονται. Οι δουλειές έτσι γίνονται, αυτό είναι το χαρακτηριστικό τους. Αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μία τέτοια νοοτροπία. Πάντα το λέω, αυτοί ένα δέντρο έχουν φυτέψει ποτέ; Όχι. Γι’ αυτό ανησυχούν για αυτές τις έρευνες. Γιατί με το που θα βρούμε εμείς (φυσικό αέριο), θα γίνουμε πιο ισχυροί».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμα σύμφωνα με το sigmalive ότι η Τουρκία διαθέτει ένα πλοίο που συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα τα 16 γεωτρύπανα παγκοσμίως που μπορούν να φτάσουν σε εξαιρετικά μεγάλο βάθος. «Το πήραμε σε καλή τιμή. Και οι έρευνές μας συνεχίζονται με αποφασιστικότητα. Αλλά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δυστυχώς ενοχλήθηκε ακόμη κι από αυτές τις έρευνες. Τα πλοία μας σύντομα θα μπορούμε να τα νοικιάζουμε και σε άλλες χώρες. Και από αυτήν την ενοικίαση, σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτά τα πλοία θα μπορούν να αυτό-χρηματοδοτούνται».

«Και Έλληνας και Γάλλος να είναι ο τρομοκράτης, εμείς θα του στρέψουμε το όπλο μας»

O Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα που δίνει η Τουρκία κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει σημασία ποιος είναι ο τρομοκράτης, ακόμη και Γάλλος και Έλληνας να είναι, θα στρέψει το όπλο της ακόμη και σε εκείνους. «Δεν είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε ποιος είναι Κούρδος, Γάλλος, Έλληνας ή Αυστραλός. Όποιος στρέφει το όπλο του κατά του στρατιώτη μου, θα το στρέφουμε κι εμείς εναντίον του».

Ώς προς τους S-400 ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως Δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση στο θέμα της αγοράς του από τη Ρωσία.

«Συμφωνήσαμε με τους Ρώσους, θα ξεκινήσουμε συμπαραγωγή, μπορεί μετά τα S-400 να προχωρήσουμε με τα S-500», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σχολιάζοντας την επικαιρότητα σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις ορισμένων κύκλων στην Τουρκία σχετικά με τους πυραύλους S-400, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα εξής:

«Τελειώσαμε τη δουλειά όσον αφορά τα S-400, έληξε. Δεν έχει κανένα νόημα να το συζητάμε διότι έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη συμφωνία τόσο με τον κ. Πούτιν όσο και με τη Ρωσία. Έχουν συζητηθεί όλα, από τους όρους του δανείου μέχρι τη συμπαραγωγή, επιτεύχθηκε συμφωνία, έπεσαν οι υπογραφές, τέλειωσε. Δεν μπορούμε ποτέ να υποχωρήσουμε διότι δεν μας ταιριάζει μια τέτοια ανηθικότητα, δεν είναι ηθικό κάτι τέτοιο».

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι μπορούν να προχωρήσουν στη συμπαραγωγή των S-400 με τους Ρώσους.

«Μπορεί μετά τα S-400 να προχωρήσουμε με τα S-500. Αυτοί που μας επιβάλλουν πράγματα όσον αφορά τα S-400, γιατί δεν το κάνουν και στην Ελλάδα; Γιατί δεν το κάνουν στη Βουλγαρία και τη Σλοβακία; Και αυτές παράλληλα είναι κράτη του ΝΑΤΟ, κάντε το και σε εκείνες, γιατί δεν το κάνετε», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος είχε πει ότι «αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμα των εταίρων μας, δεν μπορούμε να επέμβουμε σε αυτά» και ανέφερε τα εξής:

«Κάναμε τη συμφωνία για τα S-400 σε πάρα πολύ κατάλληλες συνθήκες. Επίσπευσαν την ημερομηνία αποστολής στον Ιούλιο. Με το καλό τον Ιούλιο θα παραλάβουμε την πρώτη παρτίδα».