Σε απόβαση σε νησί του Αιγαίου ασκούνται οι Τούρκοι στην «Γαλάζια Πατρίδα»

Σε απόβαση σε νησί του Αιγαίου ασκούνται οι Τούρκοι στην «Γαλάζια Πατρίδα»

Μήνυμα από τον Ακάρ - Η Άγκυρα φαίνεται να τα μαζεύει μετά και την τοποθέτηση των ΗΠΑ

Με σενάριο απόβασης σε εχθρική ακτή συνεχίστηκε χθες και θα συνεχιστεί και σήμερα και αύριο η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Το χθεσινό κομμάτι αυτό της άσκησης διενεργήθηκε από δυνάμεις βατραχανθρώπων σε ακτή κοντά στην Σμύρνη και συγκεκριμένα στην νησίδα Hekim η οποία σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαριστούσε εχθρικό νησί.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Οι βατραχάνθρωποι ακολούθησαν όλα τα ΝΑΤΟικά σενάρια και δόγματα by the book.
Γεγονός είναι πάντως πως μέχρι και σήμερα η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» φαίνεται πως δεν είναι αυτό που διαφήμιζε η Τουρκία. Η τιτάνια άσκηση δηλαδή με τα 100 και πλέον πλοία να πλέουν σε όλες τις θαλασσες που περιβάλλουν την χώρα.
Αν και κομμάτια της άσκησης έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα τόσο στο βόρειο όσο και το κεντρικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σε καμιά περίπτωση ο αριθμός των μονάδων του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας δεν πλησίασε καν στις εξαγγελίες και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Από την πλευρά μάλιστα του τούρκου υπουργού Άμυνας εκπέμφθηκε και μήνυμα ειρήνης προς την Ελλάδα «Καταβάλλουμε προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων με την Ελλάδα ενισχύοντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της άσκησης.

Εν κατακλείδι η Άγκυρα φαίνεται να τα μαζεύει μετά και την τοποθέτηση των ΗΠΑ πως δεν επιθυμούν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ενδέχεται να δώσει το «παρών» στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως ο τούρκος υπουργός επιθεώρησε την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», μέσα από το ιπτάμενο ραντάρ της Τουρκίας, από όπου μίλησε στους συμμετέχοντες στην άσκηση μέσω ασυρμάτου.

Βέβαια επειδή πλησιάζουν και οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια «παρεκτροπή» του Ερντογάν.