O άνθρωπος που έγινε από σεκιουριτάς γενικός διευθυντής ενός κολοσσού

O άνθρωπος που έγινε από σεκιουριτάς γενικός διευθυντής ενός κολοσσού

Από 4,35 δολάρια που έπαιρνε την ώρα, τώρα έχει ετήσιες αποδοχές 1,45 εκατ. δολαρίων συν μπόνους

Ο Marvin Ellison είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Lowe's, μιας αμερικανικής εταιρίας λιανεμπορίου με εφαρμογές για το σπίτι, που λειτουργεί περισσότερα από 2.390 καταστήματα στις ΗΠΑ και δίνει δουλειά σε 310.000 ανθρώπους.

Η Lowe's είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου στην αμερικανική αγορά και έχει για γενικό διευθυντή έναν άνθρωπο, που έβγαζε κάποτε 4 δολάρια την ώρα ως σεκιούριτι στα καταστήματα της αλυσίδας Target! Ο οποίος αποδίδει την απίστευτη καριέρα του όχι στις πολυάριθμες διευθυντικές θέσεις που κατείχε σε σειρά εταιριών, αλλά σε αυτή ακριβώς τη χαμηλόβαθμη δουλειά στα Target.

Ο Ellison έγινε CEO της Lowe's το 2018 και σήμερα έχει ετήσιες αποδοχές 1,45 εκατ. δολαρίων, συν άλλα 6 εκατ. ετησίως σε μετοχές. Η εποχή που καθάριζε 4,35 δολάρια δουλεύοντας στην ασφάλεια των Target, είναι πια πολύ μακριά. Όχι όμως και ξεχασμένες.

Μεγαλωμένος σε επαρχιακή κωμόπολη του Τενεσί μέσα σε πολύτεκνη οικογένεια, ο Ellison ήταν καταδικασμένος στην αποτυχία: «Μπορούσα να βγω στην αυλή μου και να κοιτάξω στον βορρά, τον νότο, την ανατολή και τη δύση και μη δω τίποτα που να μοιάζει με επιτυχία», λέει χαρακτηριστικά.

Ως παιδί μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια. Ήταν όμως καλός μαθητής, κι έτσι έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις, όπου θα γνώριζε και τη σύζυγό του, Sharyn, με την οποία θα αποκτούσαν αργότερα δύο παιδιά. Δεν μπορούσε όμως να σπουδάσει χωρίς δουλειά, καθώς τα δίδακτρα ήταν τσουχτερά, κι έτσι έπιασε την πρώτη του δουλειά σε μια μεγάλη αμερικανική αλυσίδα λιανεμπορίου.

Και δεν ήταν η μόνη, καθώς εργάστηκε ως επιστάτης, οδηγός φορτηγού, αποθηκάριος και πωλητής. Η πιο καλοπληρωμένη από όλες ήταν η θέση του σεκιουριτά σε κατάστημα της Target στο Μέμφις. Παρά τις χαμηλές αποδοχές, η δουλειά ήταν «το καλύτερο πράγμα που μου είχε συμβεί ποτέ», όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Charlotte Observer».

Όχι μόνο γιατί του άνοιξε την πόρτα σε μια μεγάλη αλυσίδα, αλλά κυρίως γιατί του έδειξε την οπτική του απλού υπαλλήλου. Κι αυτό έκανε τα επόμενα 15 χρόνια, ανέβαινε τα σκαλιά της ιεραρχίας στην Target αργά και σταθερά. Και δεν κυνηγούσε μάλιστα το χρήμα, αλλά την εμπειρία, γι’ αυτό και μεταφερόταν από τμήμα σε τμήμα αντί να παραμένει σε ένα και να σκαρφαλώνει στην ιεραρχία.

Ήθελε να γνωρίσει κάθε πτυχή του λιανεμπορίου. Κι όταν τη γνώρισε, μετακινήθηκε το 2002 στη Home Depot. Τρία χρόνια αργότερα, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη διοίκηση επιχειρήσεων και το 2008 η απίστευτη εξέλιξή του τον έφερε στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της εταιρίας. Μια θέση που κράτησε ως το 2014.

Εκείνη τη χρονιά του χτύπησε την πόρτα η JC Penney, άλλη μια αλυσίδα που θυμόταν από μικρός, καθώς εκεί ψώνιζε με τη μαμά του. Ο Ellison πήγε στην εταιρία πολυκαταστημάτων ως γενικός διευθυντής και τα πήγε περίφημα. Τόσο που τον Μάιο του 2018 η Lowe έκανε τα πάντα για να τον κλέψει, κάνοντάς τον δικό της διευθύνοντα σύμβουλο. Ο Ellison έγινε τελικά διευθυντής στον πρώην μεγάλο ανταγωνιστή του, όταν ήταν στην JC Penney.