Στο Βιετνάμ Κιμ Γιονγκ Ουν και Τραμπ ενόψει της αυριανής συνάντησης κορυφής

Στο Βιετνάμ Κιμ Γιονγκ Ουν και Τραμπ ενόψει της αυριανής συνάντησης κορυφής

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι 8 μήνες μετά τη διάσκεψη της Σιγκαπούρης

Λίγες ώρες απέμειναν πριν από την ιστορική σύνοδο κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με αντικείμενο την αποπυρηνικοποίηση της δεύτερης.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών, οκτώ μήνες μετά από αυτήν της Σιγκαπούρης, όταν για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι ο πλανητάρχης με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Εκεί οι δύο πρόεδροι είχαν δεσμευτεί ότι θα εργαστούν με στόχο την αποπυρηνικοποίηση ολόκληρης της κορεάτικης χερσονήσου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζεται από κριτικές στο εσωτερικό των ΗΠΑ να μην κάνει πίσω στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, αντιθέτως να εντείνει την πίεσή του ώστε να αναληφθούν δράσεις που θα επιβεβαιώσουν τον εκμηδενισμό μίας πυρηνικής απειλής εναντίον της Αμερικής.

Σε αντάλλαγμα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν περιμένει από τις ΗΠΑ να περιορίσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα καθώς και μία επίσημη αναγνώριση ότι ο πόλεμος της Κορέας (1950-΄53) έχει επίσημα τελειώσει.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έφθασε στο Βιετνάμ συνοδεία δεκάδων πάνοπλων σωματοφυλάκων ενώ τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διαδρομής που ακολουθούσε προς το Ανόι ήταν εξαιρετικά αυστηρά. Μαζί του βρέθηκε και η αδερφή του Κιμ Γιο Γιονγκ ενώ ο Κορεάτης πρόεδρος εντοπίστηκε σε ένα χαλαρό στιγμιότυπο να καπνίζει στον σιδηροδρομικό σταθμό Dong Dang στη νότια Κίνα, από όπου και το παρακάτω βίντεο.

Εξάλλου, λίγα λεπτά πριν τις 21.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας), αφίχθη στο Ανόι και το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Ντόναλντ Τραμπ. «Μόλις έφτασα στο Βιετνάμ. Σας ευχαριστώ για τη θαυμάσια υποδοχή στο Ανόι. Φοβερά πλήθη και τόση πολλή αγάπη!», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ έφτασε αφού είχε πέσει νύχτα στο Ανόι, χαιρέτισε τα πλήθη κατά την αποβίβασή του από το αεροπλάνο. Τον υποδέχτηκαν υψηλόβαθμοι Βιετναμέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενώ στη συνέχεια η αυτοκινητοπομπή του πέρασε ανάμεσα από το συγκεντρωμένο πλήθος που κρατούσε σημαίες του Βιετνάμ, των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, κατευθυνόμενος προς το ξενοδοχείο JW Marriott, όπου θα διαμείνει τις επόμενες δύο ημέρες.