Αεροπορικές επιδρομές της Ινδίας κατά «εξτρεμιστών» στο Κασμίρ

Αεροπορικές επιδρομές της Ινδίας κατά «εξτρεμιστών» στο Κασμίρ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο κρατών

Μέσω δήλωσης στο Twitter, ο Ινδός υπουργός Γεωργίας της Ινδίας και στέλεχος του κυβερνώντος εθνικιστικού-ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, Γκατζέντρα Σινγκ Σεχαουάτ, γνωστοποίησε ότι η πολεμική αεροπορία της Ινδίας εξαπέλυσε σήμερα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατοπέδων εξτρεμιστών στο Πακιστάν.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δήλωση ανέφερε: «η πολεμική αεροπορία διεξήγαγε νωρίς το πρωί σήμερα πλήγματα από αέρος εναντίον στρατοπέδων τρομοκρατών κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου και τα κατέστρεψε τελείως».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν κατήγγειλε ότι ινδικό αεροσκάφος παραβίασε τον πακιστανικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκε σε τομέα του πακιστανικού τμήματος του Κασμίρ, κοντά στη λεγόμενη Γραμμή Ελέγχου -τα de facto σύνορα των δύο κρατών- με αποτέλεσμα να πετάξει «μέρος του φορτίου του» καθώς αποχωρούσε εσπευσμένα, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας έλαβαν μέτρα που ήταν «απαραίτητα» για την υπεράσπιση της χώρας, δήλωσε ινδός ομοσπονδιακός υπουργός ενώ ακολούθησε και δήλωση του Βιτζάι Γκοχλί, υφυπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Ινδία έπληξε το μεγαλύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Τζάις-ι-Μοχάμαντ στην Μπαλακότ. Σε αυτή την επιχείρηση, εξαλείφθηκε πολύ μεγάλος αριθμός τρομοκρατών, εκπαιδευτών, ανώτερων στελεχών και τζιχαντιστών εκπαιδευμένων στη διάπραξη επιθέσεων καμικάζι».

Ο Πρακάς Τζαβαντεκάρ, υπουργός Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων, δήλωσε ότι ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έδωσε πράσινο φως στις ένοπλες δυνάμεις να ανταποδώσουν την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, που αναζωπύρωσε την ένταση.

«Αυτό ήταν ένα απαραίτητο βήμα για την άμυνας της χώρας» και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει δώσει το ελεύθερο στις ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Τζαβαντεκάρ, προσθέτοντας πως «όλη η χώρα υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις».

Οι επιδρομές στο πακιστανικό έδαφος σημειώθηκαν καθώς οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στις δύο γειτονικές χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο ινδικό Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 41 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της έντασης» μετά τις σημερινές αεροπορικές επιθέσεις.

«Έχουμε επαφή με τις δύο χώρες και κρίνουμε ουσιαστικής σημασίας και οι δύο να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω όσον αφορά την ύπαρξη ή όχι στρατοπέδου» της οργάνωσης, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Μογκερίνι και κατέληξε: «αυτό που είναι σημαντικό και το είπαμε και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι η συνεργασία και ο διάλογος όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και πιστεύω ότι αυτό παραμένει το ζητούμενο».