39 νεκροί σε επεισόδια την ημέρα των εκλογών στη Νιγηρία

39 νεκροί σε επεισόδια την ημέρα των εκλογών στη Νιγηρία

Σε επιφυλακή οι αρχές για το ενδεχόμενο νέων αναταραχών

Έως και 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν την ημέρα των εκλογών στη Νιγηρία, προχθές Σάββατο, ανακοίνωσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις χθες Κυριακή, καθώς η χώρα περιμένει να μάθει το αποτέλεσμα μιας αναμέτρησης που χαρακτηρίστηκε η πιο αμφίρροπη από το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα, το 1999, κι ενώ αμφότεροι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι ήδη ανακοίνωσαν τη νίκη τους, χωρίς να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις της εκλογικής επιτροπής.

Η διαδικασία έλαβε χώρα με καθυστέρηση μίας εβδομάδας στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

Ήταν η οργάνωση-ομπρέλα Situation Room (σε αυτήν συμμετέχουν πάνω από 70 νιγηριανές ΜΚΟ) που έδωσε τον απολογισμό αυτό στη δημοσιότητα, επικαλούμενη στοιχεία της εταιρείας συμβούλων SBM Intelligence, η οποία εδρεύει στο Λάγκος.

Οι αρχές ωστόσο κάνουν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν νέες ταραχές, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογών, εντός της εβδομάδας.

Τόσο ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι, 76 ετών, άλλοτε επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, που διεκδικεί δεύτερη θητεία υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά, όσο και ο Ατίκου Αμπουμπακάρ, 72 ετών, εκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρώην αντιπρόεδρος, που υπόσχεται να μεγεθύνει τον ρόλο των επιχειρηματιών και του ιδιωτικού τομέα εν γένει στη χώρα, ανακήρυξαν τη νίκη τους χωρίς να περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα.

Η αστυνομία δεν έχει δώσει επίσημο απολογισμό θυμάτων των πολιτικών ταραχών στη δημοσιότητα. Ανέφερε ότι 128 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα και κατηγορούνται ότι διέπραξαν φόνους, έκλεψαν κάλπες, ή πως αποπειράθηκαν να διαπράξουν νοθεία, καθώς και ότι κατασχέθηκαν τουλάχιστον 38 όπλα και ποσότητες εκρηκτικών.