Πέρασε από συνέντευξη 233 μεγιστάνες και να τι έμαθε

Πέρασε από συνέντευξη 233 μεγιστάνες και να τι έμαθε

Όσα ανακάλυψε στη μελέτη πέντε χρόνων

Ο Thomas Corley αφιέρωσε πέντε ολόκληρα χρόνια από τη ζωή του ερευνώντας και αναλύοντας πλούσιους ανθρώπους για να γράψει το σχετικό βιβλίο του «Rich Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals».

Κι αυτό που έχει να μας πει από τους μεγιστάνες που πέρασε από συνέντευξη είναι πως η επιχειρηματικότητα δεν είναι καθόλου αυτό που νομίζουμε. Όπως λέει χαρακτηριστικά, κάποιοι την περιέγραψαν ακόμα και ως «εξαιρετικά βαρετή»!

Και γιατί επέμειναν τότε και έγιναν κροίσοι; Για τρεις βασικούς λόγους, όπως λέει: γιατί πίστευαν στον εαυτό τους, γιατί ήταν αισιόδοξοι ως άνθρωποι και γιατί αγαπούσαν τελικά τη δουλειά τους.

Όταν σκεφτόμαστε έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, μας ρωτά ο Corley, ποια εικόνα μας έρχεται στο μυαλό; Σίγουρα αυτό που απεικονίζουμε με τη φαντασία μας δεν είναι το σωστό, λέει ο άνθρωπος που πέρασε από συνέντευξη 233 πετυχημένους επιχειρηματίες με κριτήριο να βγάζουν τουλάχιστον 160.000 δολάρια τον χρόνο και να έχουν περιουσία πάνω από 3,2 εκατ. δολάρια. Οι 177 μάλιστα εξ αυτών ήταν αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι.

«Αυτό που ανακάλυψα στη μελέτη μου των 5 χρόνων είναι πως πολλοί αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι επιχειρηματίες βρήκαν το ταξίδι τους προς την επιτυχία εξαιρετικά βαρετό. Εκεί όπου τίποτα δεν συνέβαινε δηλαδή μέρα τη μέρα, παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους. Για άλλους επιχειρηματίες της έρευνάς μου, το ταξίδι έμοιαζε σαν αργά βήματα μέσα στην κόλαση. Μια κόλαση που έπρεπε να διασχίζουν ένα εμπόδιο τη φορά, μια αποτυχία τη φορά, μια απογοήτευση τη φορά, μια απόρριψη μετά την άλλη».

Το επιχειρείν δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, λέει ο Corley, όπως προκύπτει από τους ανθρώπους που του μίλησαν στο «Rich Habits» και του είπαν πως τα πρώτα στάδια έμοιαζαν σαν ένα ανήλιαγο σπήλαιο για πολλά χρόνια. Κι αυτό που έγερνε τελικά την πλάστιγγα δεν ήταν οι ικανότητες, τα ταλέντα ή τα προϊόντα τους, αλλά η τύχη, η καθαρή τύχη.

Κι όμως, όλοι συνέχισαν, λέει ο Corley, και τα κατάφεραν τελικά με βάση το τρίπτυχο της επιτυχίας: εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, αιώνιος οπτιμισμός και αγάπη για τη δουλειά σου. Οι πετυχημένοι πιστεύουν πως είναι αρκετά καλοί στη δουλειά τους ή θα γίνουν κάποια στιγμή αρκετά καλοί για να τα καταφέρουν, αυτό τους διαχωρίζει από τους άλλους.

Και παρά τις αποτυχίες και τα εμπόδια, αγαπούν τελικά αυτό που κάνουν, καθώς είναι η πηγή της καθημερινής τους ενέργειας, το μόνο κίνητρο για λίγο ενθουσιασμό στη ζωή. Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε λοιπόν έναν πετυχημένο επιχειρηματία, μη ζηλέψετε τα πλούτη του, υποδεικνύει, εντυπωσιαστείτε απλώς από το γεγονός ότι το τόλμησε και μόνο.