Spiegel: Στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών στην Αλβανία

Spiegel: Στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών στην Αλβανία

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι εκεί εκπαιδεύονται υποστηρικτές της ιρανικής αντιπολίτευσης

Την ύπαρξη στρατοπέδου στην Αλβανία μεγέθους όσο 50 γήπεδα ποδοσφαίρου, στο οποίο εκπαιδεύονται καθημερινά περίπου 2.000 τζιχαντιστές από το Ιράν στην χρήση όπλων, τις πολεμικές τέχνες και τον ανορθόδοξο πόλεμο, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, το στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 λεπτών με αυτοκίνητο από τα Τίρανα και οι άνδρες και γυναίκες που ζουν μέσα σε αυτό μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε άλλη εποχή. «Δεν επιτρέπεται να κατέχουν κινητά τηλέφωνα ή ρολόγια και απαγορεύεται ακόμα και να κρατούν ημερολόγιο» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.

Το στρατόπεδο «φιλοξενεί» τα μέλη μιας οργάνωσης που πρόσκειται στην ιρανική αντιπολίτευση και η οποία μέχρι το 2012 χαρακτηριζόταν ως «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. «Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, πολλά μέλη της κυβέρνησης του Αμερικανού Πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν την ομάδα. Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και η ομάδα αυτή, θέλουν να δουν το τέλος του καθεστώτος στο Ιράν και τώρα που η οργάνωση έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, πιστεύει ότι έφθασε τελικά το πλήρωμα του χρόνου» αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Spiegel, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε στο περιοδικό ο πατέρας μια γυναίκας που ζει στο στρατόπεδο, οι 2.000 άνθρωποι εκπαιδεύονται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα σε τεχνικές αποκεφαλισμών και πρόκλησης τραυμάτων. «Για περίπου 30 χρόνια μέλη αυτής της οργάνωσης ζούσαν ως εξόριστοι στο Ιράκ, ωστόσο το 2013 πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν στην Αλβανία και από το 2017 ζουν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο» είπε.