Πολιτικά κίνητρα βλέπει ο ιδρυτής της Huawei πίσω από τη σύλληψη της κόρης του

Πολιτικά κίνητρα βλέπει ο ιδρυτής της Huawei πίσω από τη σύλληψη της κόρης του

Σε συνέντευξη που παραχώρησε εξέφρασε την άποψη του

Ο ιδρυτής της Huawei Ρεν Τζενγκφέι διατείνεται ότι η σύλληψη της κόρης του είχε «πολιτικά κίνητρα», διαβεβαιώνει πως οι ΗΠΑ δεν θα «συντρίψουν» την εταιρεία του (BBC)

Την άποψη του, πως η σύλληψη της κόρης του και οικονομικής διευθύντριας της εταιρείας του, Μενγκ Ουάνγκζου, από τις αρχές του Καναδά κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, είχε πολιτικά κίνητρα εξέφρασε χθες, ο Ρεν Τζενγκφέι.

Ο ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei, παραχώρησε συνέντευξη στο BBC και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρώτ' απ' όλα, ενίσταμαι σε αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ. Αυτού του είδους οι ενέργειες με πολιτικά κίνητρα δεν είναι αποδεκτές».

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικές στοχεύσεις ενώ τόνισαν πως η ποινική δίωξη σε βάρος της «βασίζεται αποκλειστικά στα αποδεικτικά στοιχεία και τη νομοθεσία. Το υπουργείο αρκεί διώξεις ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε πολιτική επέμβαση και βασίζεται στις αποδείξεις και στο κράτος του νόμου» σε υποθέσεις αυτής της φύσης, αντέτεινε η εκπρόσωπός του Νικόλ Νάβας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απηύθυνε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Ρεν Τζενγκφέι ρωτήθηκε για τις για τις ανησυχίες των ΗΠΑ και συμμάχων τους για την εμπλοκή της στη δράση των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών, ο ιδρυτής της Huawei — της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εξοπλισμού δικτύων στον κόσμο — διαβεβαίωσε πως η εταιρεία του δεν θα «εμπλακεί ποτέ» σε τέτοιες δραστηριότητες.

Κατά τον Ρεν, ενδέχεται η εταιρεία του να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση, να κατατμηθεί ώστε να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές πιέσεις.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αφήσει» να λειτουργεί απρόσκοπτη η Huawei διότι «έχουμε πιο προηγμένη τεχνολογία», υποστήριξε. «Ακόμη κι αν (οι ΗΠΑ) πείσουν κι άλλες χώρες να πάψουν να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό μας προσωρινά, θα μπορούσαμε να μειώσουμε λίγο την κλίμακα» της δραστηριότητας, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να απαγορευθεί η πώληση του εξοπλισμού της Huawei στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ρεν τόνισε πως η εταιρεία του δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει να επενδύει στη χώρα, απεναντίας ενδέχεται να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στο ΗΒ και να μεταφέρει εκεί δραστηριότητές της εάν η δράση των ΗΠΑ εναντίον της συνεχιστεί.

«Θα επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στο ΗΒ. Διότι εάν οι ΗΠΑ δεν μας εμπιστεύονται, θα μεταφέρουμε τις επενδύσεις μας από τις ΗΠΑ στο ΗΒ σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα», επέμεινε. Πάντως οι ΗΠΑ «δεν θα μας συντρίψουν», διαβεβαίωσε.

Το Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα χθες Δευτέρα ότι στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της Βρετανίας δεν τάσσονται υπέρ της πλήρους απαγόρευσης στη Χουάγουεϊ να συμμετάσχει σε έργα τηλεπικοινωνιακών υποδομών στη χώρα, παρά τις αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της κινεζικής εταιρείας σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η κόρη του ιδρυτή της Huawei, Μενγκ συνελήφθη από τις καναδικές αρχές την 1η Δεκεμβρίου, κατ' απαίτηση της Ουάσινγκτον. Σε βάρος της έχει ασκηθεί δίωξη από τις αμερικανικές αρχές για απάτη και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.

Η Huawei , όπως και άλλη μια κινεζική κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, η ZTE, κατηγορούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι ενεργούν για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης και των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών. Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει πως ο εξοπλισμός τους χρησιμοποιείται ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία σε βάρος Αμερικανών ή συμμάχων τους. Η διεύθυνση της Huawei έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές.