Τι είναι οι «πεντάλεπτες ευκαιρίες ευτυχίας» που σπαταλάμε κάθε μέρα

Τι είναι οι «πεντάλεπτες ευκαιρίες ευτυχίας» που σπαταλάμε κάθε μέρα

Πέντε λεπτά συνομιλίας με έναν συνάδελφο ή 20 λεπτά γυμναστικής έχουν περισσότερα οφέλη ευεξίας

Μια καθηγήτρια της Οικονομικής Σχολής του Χάρβαρντ μας λέει, πως σπαταλάμε τις μικρές ευκαιρίες για χαρά, καθώς υπερεκτιμάμε συνήθως τον χρόνο που χρειάζεται για να βιώσουμε μια εμπειρία.

Στο κεντρικό θέμα του περιοδικού «Harvard Business Review» λοιπόν μαθαίνουμε πως πρέπει να βάζουμε τον χρόνο πάνω από το χρήμα και να διαμορφώνουμε την καθημερινότητά μας αναλόγως.

Δυστυχώς, γράφει η καθηγήτρια Ashley Whillans του Harvard Business School, οι περισσότεροι κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Το αποτέλεσμα; «Καταλήγουμε να χάνουμε τις μικρές αυτές ευκαιρίες ελεύθερου χρόνου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικότερα. Πέντε λεπτά που περνάς συνομιλώντας με έναν συνάδελφο ή 20 λεπτά σε ένα όργανο γυμναστικής έχουν συνήθως περισσότερα οφέλη ευεξίας απ’ όσο περιμένουμε».

Η Whillans δεν διευκρινίζει πώς ακριβώς χάνουμε αυτές τις μικρές ευκαιρίες ή πού σπαταλούνται, υπαινίσσεται πάντως πως τις αφιερώνουμε σε μικρές τετριμμένες ασχολίες, όπως το να στείλεις ένα email ή να σερφάρεις στο ίντερνετ.

Η κοινωνικοποίηση είναι σαφώς καλύτερος τρόπος να περνάς τα μικρά διαλείμματα στη δουλειά, μας λέει. Είναι όμως και το άλλο: πως είμαστε πολύ κακοί στο να προβλέπουμε πόσο διαρκούν οι εμπειρίες, κι έτσι χάνουμε πολύτιμο χρόνο σε πράγματα ταπεινά, χάνοντας ταυτοχρόνως αυτές τις «πεντάλεπτες ευκαιρίες ευτυχίας».

Το συμπέρασμα της Whillans; Ο χρόνος, ακόμα και 5 λεπτά από αυτόν, είναι ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει να ξοδεύεται με σοφία και σύνεση.