Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία στις 28 Απριλίου

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία στις 28 Απριλίου

Είναι οι τρίτες σε διάστημα τεσσάρων ετών

Ο κύβος ερρίφθη και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 28 Απριλίου, τις τρίτες σε διάστημα τεσσάρων ετών, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού της κυβέρνησής του εξαιτίας της παρατεινόμενης κρίσης στην Καταλονία.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και μόλις οκτώ μήνες, δήλωσε: «Πρότεινα την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για την 28η Απριλίου».

Επικεφαλής της πλέον μειοψηφικής κυβέρνησης στην ιστορία της Ισπανίας, ο Σάντσεθ δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την εύθραυστη πλειοψηφία που είχε διαμορφωθεί με τους σοσιαλιστές, την ριζοσπαστική αριστερά, τους καταλανούς αυτονομιστές και του βάσκους εθνικιστές, πλειοψηφία που του επέτρεψε να ανατρέψει την κυβέρνηση του προκατόχου του Μαριάνο Ραχόι την 1η Ιουνίου.

Οι καταλανοί αυτονομιστές, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που έφερε στην εξουσία τον Πέδρο Σάντσεθ, απέρριψαν την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο μαζί με την ισπανική δεξιά τον προϋπολογισμό του, μία ημέρα μετά την έναρξη της δίκης των κατηγορουμένων στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αυτονομιστές διακόπηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Καταλανοί συνεχίζουν να ζητούν δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, πράγμα που δεν είναι αποδεκτό από την Μαδρίτη.