«Όσο οι Έλληνες βλέπουν τουρκικές προκλήσεις πίσω από τις Navtex, είμαστε σε καλό δρόμο»

«Όσο οι Έλληνες βλέπουν τουρκικές προκλήσεις πίσω από τις Navtex, είμαστε σε καλό δρόμο»

Το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το DeepSea Metro-1 πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ

Το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το DeepSea Metro-1 πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ, όπως ανακοινώνει σήμερα μέσω του πρωτοσέλιδού της η εφημερίδα Milliyet, με τίτλο «Ο νέος “Πορθητής” της Μεσογείου», σύμφωνα με το sigmalive

«To γεωτρύπανο, που κατευθύνεται στην Τουρκία, έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα και την Ε/κ πλευρά», σχολιάζει η εφημερίδα, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις απόστρατου Τούρκου αντιναύαρχου που λέει ότι «Το DeepSea Metro-1 μας κάνει πιο ισχυρούς, αλλά πολιτικά πρέπει να κηρύξουμε πια και την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ)».

Σύμφωνα με τη Milliyet, το νέο γεωτρύπανο πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ και βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλγερίας, ενώ αναμένεται στη Γιάλοβα (απέναντι από την Κων/λη) στις 20 Φεβρουαρίου.

Δεν κατευθύνεται απευθείας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά στα ναυπηγεία που βρίσκονται στον κόλπο της Γιάλοβας για να βαφτιστεί με τουρκικό όνομα και έπειτα να κατευθυνθεί στην ανατ. Μεσόγειο μέσω Αιγαίου.

Το DeepSea Metro-1 αποτελεί 6ης γενιάς πλοίο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα στην ανατ. Μεσόγειο, όπως αναφέρει ο απόστρατος αντιναύαρχος Αττίλα Κεζέκ, που θεωρεί ότι το νέο γεωτρύπανο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις έρευνες που διεξάγουν οι Έλληνες. «Ακόμη και οι NAVTEX ενοχλούν την ελληνική πλευρά. Και ο ελληνικός τύπος παρακολουθεί στενά την πορεία τώρα του Deepsea Metro-1 από τότε που έφτασε στο Γιβραλτάρ» υποστηρίζει ο Τούρκος απόστρατος στρατιωτικός, ο οποίος προσθέτει ότι «όσο οι Έλληνες βλέπουν τουρκικές προκλήσεις πίσω από τις Navtex, είμαστε σε καλό δρόμο κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Δείχνει στην Ελλάδα πόσο ισχυροί είμαστε», δηλώνει εμφαντικά ο Τούρκος αντιναύαρχος εν αποστρατεία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...