Επιστολή του Πάπα για την κρίση στη Βενεζουέλα

Επιστολή του Πάπα για την κρίση στη Βενεζουέλα

«Διάλογος γίνεται μόνο αν υπάρχουν καλές προθέσεις από όλες τις πλευρές»

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται στην κρίση της Βενεζουέλας και στις προσπάθειες της Αγίας Έδρας για επίλυσή της. Αποσπάσματα αυτής δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να σχολιάζει τις κινήσεις του Βατικανού προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στην ακραία πολιτική κατάσταση που ταλανίζει τη χώρα: «δυστυχώς αυτές οι προσπάθειες διεκόπησαν, διότι όσα συμφωνήθηκαν σε συνεδριάσεις δεν υλοποιήθηκαν στη συνέχεια με συγκεκριμένες κινήσεις» και συνέχισε «οι δηλώσεις έμοιαζαν να στερούν αξιοπιστία από τις καλές προθέσεις που είχαν εκφραστεί».

Ο Πάπας Φραγκίσκος παράλληλα υπογράμμισε ότι «ο πραγματικός διάλογος είναι εκείνος στο πλαίσιο του οποίου οι διάφορες πλευρές θέτουν το κοινό συμφέρον πάνω από κάθε άλλο και εργάζονται για την ενότητα και την ειρήνη».

Eίναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στην επιστολή αυτή, ο ποντίφικας αποκαλεί τον Μαδούρο «κύριο» και όχι «πρόεδρο». Παράλληλα ο Πάπας υπενθυμίζει ότι «η Αγία Έδρα και οι επίσκοποι της Βενεζουέλας κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, ως εγγυητές, με στόχο να βγει η χώρα από την κρίση με σεβασμό στην ειρήνη και στους θεσμούς».