Πλήγμα από την Καλιφόρνια στο τείχος του Τραμπ

Πλήγμα από την Καλιφόρνια στο τείχος του Τραμπ

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας δήλωσε ότι θα αποσύρει την εθνοφρουρά από τα σύνορα

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσαμ δήλωσε σήμερα, ότι είναι έτοιμος να αποσύρει εκατοντάδες άνδρες της Εθνοφρουράς από τα σύνορα της Πολιτείας με το Μεξικό, διαφωνώντας κατηγορηματικά με την άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια "κρίση εθνικής ασφάλειας".

Στην αυριανή ομιλία του για την Κατάσταση της Πολιτείας, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης σκοπεύει να πει, ότι ο αριθμός εκείνων που περνούν τα σύνορα, έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 1971. Ταυτόχρονα, έχει μειωθεί σε χαμηλό δεκαετίας ο αριθμός των μεταναστών χωρίς έγγραφα που ζουν στην Καλιφόρνια, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Μπράιαν Φέργκιουσον.

"Η «έκτακτη ανάγκη» στα σύνορα δεν είναι παρά μια κατασκευασμένη κρίση. Και η Εθνοφρουρά της Καλιφόρνιας δεν θα λάβει μέρος σ' αυτό το πολιτικό θέατρο", έγραψε ο Νιούσομ στο Twitter. Σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, ο κυβερνήτης σκοπεύει να αναπτύξει εκ νέου 360 άνδρες της Εθνοφρουράς στα σύνορα για να αντιμετωπίσουν τις "πραγματικές απειλές" από τις οποίες κινδυνεύει η Πολιτεία, όπως είναι το εμπόριο ναρκωτικών και οι δασικές πυρκαγιές. Το γραφείο του δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει η ανασύνταξη των δυνάμεων.

Ο προκάτοχος του Νιούσομ, ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν, συμφώνησε να στείλει την Εθνοφρουρά στα σύνορα τον περασμένο Απρίλιο, μετά από συμφωνία με τον Τραμπ με βάση την οποία οι άνδρες αυτοί θα επικεντρώνονταν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των λαθρεμπόρων και όχι με την εφαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μισέλ Λάτζαν Γκρίσαμ διέταξε επίσης να αποσυρθούν οι περισσότεροι από τους άνδρες της Εθνοφρουράς που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κρίση. Μάλιστα, χαρακτήρισε "κοροϊδία" τις συχνές δηλώσεις του Τραμπ περί μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα. Η Εθνοφρουρά είχε αναπτυχθεί πέρσι από τη Ρεπουμπλικανή προκάτοχό της, τη Σουζάνα Μαρτίνες, κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού προέδρου.

Αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος Τραμπ ανέπτυξε άλλους 3.750 στρατιώτες στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.